2014 1. Dönem AÖL Sanat Tarihi 2 Çıkmış Sorular

Açık Öğretim Sınavı 2014 1. Dönem AÖL Sanat Tarihi 2 çıkmış sınav sorularını çözerek sınava hazırlanın. Sınav sorularını pdf olarak indirmek için sayfanın alt kısmındaki PDF İNDİR butonuna tıklayın.

Soru 1.

• Berlin Dahlen Müzesi• Yeni Delhi Müzesi• Leningrad Ermitaj Müzesi
Yukarıda verilen müzelerin Uygur Türkleriyle olan ilgisi, aşağıdakilerden hangisidir?

 
 
 
 
Soru 2.

Tarihte ilk defa “Türk” adı, aşağıdakilerin hangisinde geçmektedir?

 
 
 
 
Soru 3.

“Mescid” veya “ElHaram” olarak da isimlendirilen Müslümanların ibadet yeri, aşağıdakilerden hangisidir?

 
 
 
 
Soru 4.

“Abbasiler, Mezopotamya geleneğine uyarak ________ yapıları benimsemişlerdir.” Verilen cümlede boş bırakılan yere, aşağıdakilerden hangisi yazılmalıdır?

 
 
 
 
Soru 5.

• Halife El Mansur’un yaptırdığı saray, Bağdat’ın 120 kilometre güneyinde olup, dikdörtgen plana sahip Meşatta Sarayı’na benzemektedir.• Kare biçiminde bir surla çevrili olan yapı, saraydan çok bir kaleyi andırmaktadır.• Tuğla ve moloz taşının kullanıldığı saray, üç bölümden oluşmaktadır.• İç cephe süslemelerinde ise, mermer tozu ile alçı karışımı malzemeler kullanılmıştır (stuko). Hakkında bilgi verilen saray, aşağıdakilerden hangisidir?

 
 
 
 
Soru 6.

Taç kapı ve minare gibi mimari ögeler, aşağıdaki Türk – İslam devletlerinin hangisinin döneminde, anıtsal bir görünümde inşa edilmeye başlanmıştır?

 
 
 
 
Soru 7.

Aşağıdaki mimari yapılardan hangisi mezar yapısıdır?

 
 
 
 
Soru 8.

Aşağıda, ilk Türk beyliklerinin isimleri ile hangi coğrafi bölgede kurulduğu eşleştirilmiştir. Bu eşleştirmelerden hangisi yanlış yapılmıştır?

 
 
 
 
Soru 9.

Aşağıdakilerden hangisi, Anadolu’da 13 . yüzyıldan başlayarak yapılan camilerin inşasında kullanılan plan tiplerinden biri değildir?

 
 
 
 
Soru 10.

Evliya Çelebi’nin “Seyahatname” adlı eserinde; “Üstad, bu camiye öyle emek sarf edip kapı ve duvarları öyle nakş bukalemun eylemiş ki methinde diller kısır, kalem kırıktır.” diyerek övdüğü ve hayranlığını vurguladığı mimari eser, aşağıdakilerden hangisidir?

 
 
 
 
Soru 11.

Beyşehir Kubadabat Sarayı’nda yapılan kazılarda ele geçen çiniler ve stukolar, aşağıdaki müzelerin hangisinde sergilenmektedir?

 
 
 
 
Soru 12.

İlhanlılar Döneminde Sultan Olcayto adına Anadolu’da yaptırılan medrese, aşağıdakilerden hangisidir?

 
 
 
 
Soru 13.

Osmanlı sanatının Erken (İlk) Döneminde yapılan camileri, plan gelişimlerine göre kaç grupta toplayabiliriz?

 
 
 
 
Soru 14.

Mimar Sinan’ın, Sadrazam Rüstem Paşa için yaptığı ve sadrazamın adını taşıyan, mimari değeri çok yüksek olan medrese, aşağıdaki şehirlerin hangisinde bulunmaktadır?

 
 
 
 
Soru 15.

Büyük boyutlu son Osmanlı camisi olarak tanımlanan mimari eser, aşağıdakilerden hangisidir?

 
 
 
 
Soru 16.

Topkapı Sarayı’nın en eski yapılarından biri olan Çinili Köşk, hangi Osmanlı padişahı döneminde inşa edilmiştir?

 
 
 
 
Soru 17.

Osmanlılarda “Çin işi” anlamında kullanılan kavram, aşağıdakilerden hangisidir?

 
 
 
 
Soru 18.

Aşağıdaki yazı çeşitlerinden hangisi ağırlıklı olarak mimaride kullanılır?

 
 
 
 
Soru 19.

• 1842 – 1910 yılları arasında yaşamış ressam, arkeolog ve müzecidir.• Figürlü resmin ilk temsilcisi olan sanatçı, Osmanlı Devleti’ndeki Sanayii Nefise Mektebi ile İstanbul Arkeoloji Müzesinin kurulmasında rol oynamıştır.• Yaptığı arkeolojik kazılar sırasında İskender Lahdi’ni bulması, ona, uluslararası bir ün kazandırmıştır. Hakkında kısa bilgi verilerek tanıtılmaya çalışılan sanatçı, aşağıdakilerden hangisidir?

 
 
 
 
Soru 20.

Anıtkabir’in inşaat süresi kaç yıldır?

 
 
 
 

1 Yıldız2 Yıldız3 Yıldız4 Yıldız5 Yıldız (3 Kişi oy verdi, 5 üzerinden ortalama puan: 4,67. Bu yazıya oy vermek ister misiniz?)
Loading...
0
Would love your thoughts, please comment.x