Açık Öğretim Sınavı 2014 2. Dönem AÖL Dil ve Anlatım 6 çıkmış sınav sorularını çözerek sınava hazırlanın. Sınav sorularını pdf olarak indirmek için sayfanın alt kısmındaki PDF İNDİR butonuna tıklayın.
“Edebiyatçılarımız Konuşuyor” adlı röportaj aşağıdaki yazarların hangisine aittir?
Bir topluluğun önünde belli bir fikri, bir duyguyu aşılamak için söylenen etkili ve inandırıcı konuşmalara ne ad verilir?
Bir gazetecinin ünlü sanatçı Sezen Aksu’yu ziyaret etmesi ve ona müzikle ilgili sorular sorarak sorularına cevap alması aşağıdaki türlerden hangisine örnektir?
“Bilimsel toplantılarda ilim ve fen insanlarının yaptıkları konuşmalara (…) söylev denir.” cümlesinde boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?
– Çocuk Betûl’le yetişkin Betûl arasındaki en belirgin fark nedir?- Daha az konuşurmuşum, daha çok dinlermişim. Gözlerimi açar, dinlermişim. Hep öyle söylerler, gözlerim iki katıymış. Meslek icabı şimdi daha çok konuşuyorum. Daha dışa dönük olduk altmış senedir.Bu metin aşağıdaki türlerin hangisinden alınmış bir parçadır?
Aşağıdakilerden hangisi “eşyayı konu alan” röportaj örneklerindendir?
Ünlü kişilerin çeşitli yönlerini tanıtmak veya toplumu ilgilendiren önemli bir konuyu aydınlatmak için uzmanlarla yapılan görüşmeleri sorucevap şeklinde aktaran yazılara ne ad verilir?
Aşağıdakilerden hangisi Latin edebiyatı söylevcilerindendir?
“Amacım süslü, gereksiz ve abartılı sözlerle dinleyicileri yormak değil; düşüncelerimdeki haklılığı onlara ispatlamak, hayatımda önemli bir yere koyduğum fikir ve düşünceleri onlara aşılamak ve benimsetmektir.” Böyle düşünen bir yazar aşağıdaki sözlü anlatım türlerinden hangisini kullanmalıdır?
Aşağıdaki sözcüklerden hangisi söylev anlamında kullanılmaktadır?
Yazarın okuyucularını inandırmak için bir konu, eşya ya da bir yerle ilgili olarak yaptığı incelemeleri değişik boyutlarıyla ele alıp kendi görüşlerini de katarak aktardığı gazete ve dergi yazılarına ne ad verilir?
Aşağıdakilerden hangisi etkili söz söyleme sanatına verilen addır?
Aşağıdakilerden hangisi röportaj türüne ait bir özellik değildir?
Aşağıdakilerden hangisi söylev türüne ait bir özellik değildir?
Aşağıdakilerden hangisi bir söylev türü değildir?
Ben kimse için yazmıyorum. Ben kendi paşa gönlümü tatmin etmek için yazıyorum. Okuyanlar beğeniyorlar. Onlar da okuyorlar, bir şeyler kapıyorlar. Otururken masanın başına düşünür müyüm yahu, yazacağım yazmayacağım diye. Konu beni çekiyor. Ama eğitmek benim görevim değil. Okuyan, kitabı kapattığında zaten bir şeyler yakalar. Bu parça aşağıdaki sorulardan hangisine cevap olarak yazılmıştır?
Aşağıdakilerden hangisi söylevde kullanılan dil işlevlerinden biri değildir?
Aşağıdaki sözcüklerden hangisi mülakat anlamında kullanılır?
Aşağıdakilerden hangisi mülakat türüne ait bir özellik değildir?
Aşağıdakilerden hangisi sözlü anlatım türlerinden biridir?