2015 1. Dönem AÖL Akaid ve Kelam 1 Çıkmış Sorular

Açık Öğretim Sınavı 2015 1. Dönem AÖL Akaid ve Kelam 1 çıkmış sınav sorularını çözerek sınava hazırlanın. Sınav sorularını pdf olarak indirmek için sayfanın alt kısmındaki PDF İNDİR butonuna tıklayın.

Soru 1.

Aşağıdakilerden hangisi kelam ilminin amaçları arasında yer almaz?

 
 
 
 
Soru 2.

Aşağıdakilerden hangisi kelam biliminin mütekaddimin alimlerinden biridir?

 
 
 
 
Soru 3.

Aşağıdakilerden hangisi itikadi mezheplerden biri değildir?

 
 
 
 
Soru 4.

Sosyal hayatın kendine özgü dinamizmi, din anlayışlarında bazı farklılaşmalara yol açar. Sosyal yapının etkin olması sonucu oluşan bu farklılaşmalar, dinin anlaşılma biçimi olan mezheplerin doğuşunu doğrudan etkilemiştir. Bu paragrafta, İslam düşüncesinde ortaya çıkan yorum farklılıklarının sebeplerinden hangisi açıklanmıştır?

 
 
 
 
Soru 5.

• Sıffin Savaşı’ndaki hakem meselesinden dolayı fiilen ortaya çıkmıştır. • İtikadi nitelikli ilk fırkalaşma hareketidir. Hakkında bilgi verilen itikadi mezhep aşağıdakilerden hangisidir?

 
 
 
 
Soru 6.

• Hz. Ali’nin, Hz.Muhammed’den sonra nass ve tayinle halife olduğuna inanılır.• İmametin kıyamete kadar Hz. Ali’nin soyundan gelenlerin hakkı olduğu savunulur. Bu bilgiler aşağıda verilen itikadi mezheplerden hangisine aittir.

 
 
 
 
Soru 7.

Allah zatında, sıfatlarında ve fiillerinde birdir. Allah’ın sıfatları zatının aynıdır. Allah zatı ile bilir, zatı ile görür ve zatı ile işitir. Bu paragrafta Mutezile’nin beş esasından hangisi açıklanmıştır?

 
 
 
 
Soru 8.

Aşağıdakilerden hangisi Eş’ari mezhebine ait bir görüş değildir?

 
 
 
 
Soru 9.

Aşağıdaki eserlerden hangisi İmam Maturidi’ye aittir?

 
 
 
 
Soru 10.

Aşağıdakilerden hangisi Maturidi mezhebinin görüşleri arasında yer almaz?

 
 
 
 
Soru 11.

• el-Ümm fıkha dair en önemli eseridir. • İstihsan’ı ve Mesalih-i Mürseleyi delil olarak kabul etmez. Bu bilgiler aşağıda verilen fıkıh alimlerden hangisine aittir?

 
 
 
 
Soru 12.

Kalbiyle tasdik etmediği halde dil ile inandığını söyleyen kimseye ne denir?

 
 
 
 
Soru 13.

Evren, içindeki her şeyle beraber mümkün bir varlıktır. Her mümkün kendisini var eden bir vacibe ihtiyaç duyar. Bu vacip varlığı zorunlu olan Allah’tır. Bu metinde Alah’ın varlığı ile ilgili hangi delil açıklanmıştır?

 
 
 
 
Soru 14.

“Allah evlat edinmemiştir; O’nunla beraber hiçbir tanrı da yoktur. Aksi takdirde her tanrı kendi yarattığını sevk ve idare eder ve mutlaka onlardan biri diğerine üstün gelirdi…” (Mü’minun Suresi, 91. ayet) Bu ayet Allah’ın varlığı ve birliği ile ilgili hangi delile örnek gösterilebilir?

 
 
 
 
Soru 15.

Allah’ın zati sıfatlarından birisi olan “muhalefetü’n li’l-havadis” aşağıdakilerden hangisinde doğru açıklanmıştır?

 
 
 
 
Soru 16.

Allah’ın varlığı kendi zatının gereğidir. O, var olmakta başka bir varlığa muhtaç değildir. Bu metinde Allah’ın zati sıfatlarından hangisi açıklanmıştır?

 
 
 
 
Soru 17.

“Ölümsüz ve daima diri olan Allah’a dayanıp güven…” (Furkan Suresi, 58. ayet) Bu ayette Allah’ın subuti sıfatlarından hangisi dile getirilmektedir?

 
 
 
 
Soru 18.

Aşağıda verilen ayetlerden hangisi Allah’ın tekvin sıfatından söz etmektedir?

 
 
 
 
Soru 19.

“Yaptıklarınızı bilen ve sizi gözetleyen değerli yazıcılar vardır.” (İnfitar Suresi, 10-12. ayetler) Bu ayet aşağıda verilen meleklerden hangisine işaret etmektedir?

 
 
 
 
Soru 20.

Meleklerle ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

 
 
 
 

1 Yıldız2 Yıldız3 Yıldız4 Yıldız5 Yıldız (Bu yazıya oy vermek ister misiniz?)
Loading...
0
Would love your thoughts, please comment.x