2015 1. Dönem AÖL Dil ve Anlatım 3 Çıkmış Sorular

Açık Öğretim Sınavı 2015 1. Dönem AÖL Dil ve Anlatım 3 çıkmış sınav sorularını çözerek sınava hazırlanın. Sınav sorularını pdf olarak indirmek için sayfanın alt kısmındaki PDF İNDİR butonuna tıklayın.

Soru 1.

Kişiler arası iletişimde aşağıdakilerden hangisi daha önemlidir?

 
 
 
 
Soru 2.

İnsanların duygu ve düşüncelerini çeşitli yollarla birbirlerine anlatmasına (_________) denir. Bu cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

 
 
 
 
Soru 3.

Sözlü iletişimde aşağıdakilerden hangisi diğerlerine göre daha önceliklidir?

 
 
 
 
Soru 4.

10.sınıf dil ve anlatım dersinde ders anlatımında öğretmen dilin aşağıdaki işlevlerinden hangisini daha çok kullanmaktadır?

 
 
 
 
Soru 5.

Aşağıdakilerden hangisi sunum yaparken görsel malzemenin kullanım araçlarından biri değildir?

 
 
 
 
Soru 6.

Güncel herhangi bir konu hakkında bir grup ya da topluluğa bilgi vermek, bilgileri güncellemek amacıyla yapılan etkinliklere (_________) denir. Bu cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

 
 
 
 
Soru 7.

Sunum yapan kişi, iyi bir sunum için aşağıdakilerden hangisine dikkat etmelidir?

 
 
 
 
Soru 8.

Aşağıdakilerden hangisi sunum hazırlayan kişinin sunumdan önce yapması gerekenlerden biri değildir?

 
 
 
 
Soru 9.

Aşağıdakilerden hangisi bir sözlü anlatım biçimi değildir?

 
 
 
 
Soru 10.

Aşağıdakilerden hangisi bir başkan yönetiminde gerçekleştirilen tartışma türlerinden biridir?

 
 
 
 
Soru 11.

Aşağıdakilerden hangisi tartışma başkanının görevlerinden biri değildir?

 
 
 
 
Soru 12.

Toplumu ilgilendiren bir konunun, o konuda karara varmaktan çok çeşitli yönlerini aydınlatmak amacıyla farklı bakış açılarının dinleyiciler önünde sohbet havası içinde uzmanlar tarafından tartışıldığı konuşmalara (_________) denir.Bu cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

 
 
 
 
Soru 13.

Bir söz söylendiği ortama göre değişik anlamlar kazanabilir. Buna göre bu durum aşağıdaki sözcüklerden hangisi ile anlatılır?

 
 
 
 
Soru 14.

Aşağıdakilerden hangisi toplantıların yapılma nedenlerinden biridir?

 
 
 
 
Soru 15.

Aşağıdakilerden hangisi bilgi toplamak için yapılacak hazırlık aşamalarından biri değildir?

 
 
 
 
Soru 16.

Aşağıdakilerin hangisinde konunun genelden özele doğru sıralanış basamakları doğru verilmiştir?

I. basamak — >
II. basamak — >
III. basamak
 
 
 
 
Soru 17.

Toros Dağlarının etekleri ta Akdeniz’den başlar. Kıyıları döven ak köpüklerden sonra doruklara doğru yavaş yavaş yükselir. Akdeniz’in üstünde daima top top ak bulutlar salınır. Kıyılar dümdüz cilalanmış gibi düz killi topraklardır. Killi toprak et gibidir. Bu kıyılar saatlerce içe kadar deniz kokar, tuz kokar. Tuz keskindir. Düz, killi, sürülmüş topraklardan sonra Çukurova’nın bükleri başlar.Bu parçada aşağıdaki anlatım biçimlerinden hangisine başvurulmuştur?

 
 
 
 
Soru 18.

Önü sıra sürüklediği kurşuni bulutlarla ufuktaki dağları silerek Ege Denizi’ne ağlamaklı bir şubat akşamı iniyordu. Oldum olası güneş yüzü görmemişe benzeyen gün batıda, bir damla kızıllık yoktu. İmbat düşmüş, yaşlı şilepte rüzgâr ıslıklarının yerini, yorgun makinelerin ıslak hırıltısı, zangırdayan gövdenin demir gıcırtısı almıştı. Bu parçanın anlatımında aşağıdakilerden hangisine yer verilmiştir?

 
 
 
 
Soru 19.

Sanat yapıtı ne denli sanatçının iç dünyasının dışa yansıması ise, eleştirinin de o denli eleştirmenin iç dünyasının dışavurumu olduğu söylenebilir. Eleştirmenin genellikle bu koşuldan bağımsız olduğu düşünülür. Çünkü eleştirmenin önünde, incelemeyi, değerlendirilmeyi bekleyen bir yapıt vardır. Bu yapıt eleştirmenin varlığından bağımsızdır. Eleştirmenle sanatçı arasındaki ayrılık da bu noktada ortaya çıkmaktadır.Bu parçanın anlatımında aşağıdakilerden hangisine başvurulmuştur?

 
 
 
 
Soru 20.

(I) Kamil Bey, Abdülhamit’in en zengin vezirlerinden Selim Paşa’nın tek çocuğuydu.(II) Genç yaşta çok büyük bir mirasa konmuş, buna dayanarak onurlu yaşamıştı.(III) Nermin ile tanıştıkları gün dünyada bu kadar güzel bir kadının varolabileceğine inanamayarak Kamil Bey donakalmıştı.(IV) Başkaları güzelliklerini az çok yitirdikleri hâlde, Nermin, en nankör durumlarda bile kat kat güzelleşen kadınlardandı.
Yukarıdaki cümlelerin hangisi kişisellik taşıması yönüyle diğerlerinden farklıdır?

 
 
 
 

1 Yıldız2 Yıldız3 Yıldız4 Yıldız5 Yıldız (Bu yazıya oy vermek ister misiniz?)
Loading...
0
Would love your thoughts, please comment.x