Açık Öğretim Sınavı 2015 1. Dönem AÖL Dil ve Anlatım 4 çıkmış sınav sorularını çözerek sınava hazırlanın. Sınav sorularını pdf olarak indirmek için sayfanın alt kısmındaki PDF İNDİR butonuna tıklayın.
“Güzel” sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisinde isim (ad) olarak kullanılmıştır?
Çoğul eki almadığı hâlde birden çok varlığı karşılayan sözcüklere topluluk ismi denir. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde topluluk ismi kullanılmıştır?
Aşağıdaki dizelerin hangisinde farklı bir isim tamlaması kullanılmıştır?
Bir çocuk sokağın başındaki markete doğru koşmaya başladı. Bir süre sonra elindeki poşetle geri döndü. Annesi Semiha Hanım’ın üçüncü katın balkonundan uzattığı sepete poşeti koydu. Bahçe kapısının arkasına bıraktığı okul çantasını alarak uzaklaştı. Semiha Hanım’ın her sabah söylediği, “Oğlum, dikkatli ol, kendine iyi bak!” sözlerini sıradan bir öğüt olarak zihninin bir köşesine koydu.Bu parçanın anlatımında aşağıdaki anlatım biçimlerinden hangisine başvurulmuştur?
Rüzgâr sertleşmeye başlamıştı. Kavaklar, bey söğütleri ve erik ağaçları yapraklarını dökmüştü. Bir yağmur yağdı mı, üç gün güneş açsa da toprağın kokusu, serinliği kaybolmuyordu. Dolapların, sandıkların kıyısında köşesinde yünlü adına ne varsa artık bir bir ortaya çıkıyordu. Eli erenler sobalarını kurmuştu bile.Bu parçanın anlatımında aşağıdaki duyulardan hangisine özgü ayrıntılara yer verilmemiştir?
Önce Tekke Deresi’nin üstü karardı, sonra şimşekler çakmaya başladı, ardından da yağmur boşandı. Kasabanın doğuya meyilli sokaklarında sağlı sollu ırmaklar oluştu. Gökyüzü neyi var neyi yoksa boşaltacak gibiydi. Akşehir, büyük çöküntüden sonraki ilkbaharını karşılıyordu.Bu parçanın anlatımında aşağıdaki anlatım biçimlerinden hangisi ağır basmaktadır?
(I) Bir gün akşamüstü istasyonla ev arasıdaki tenha yolda ağır ağır yürüyorum. (II) Ankara’nın açık sarıya boyanmış, hafif esintili güzel sonbaharını doya doya içime çekerek ruhumda iyimser bir hava yaratmak istiyordum. (III) Tam bu sırada yanımdan yüksek sesli müzikle bir otomobil geçti, sonra az ilerde durdu. (IV) Başımı çevirip baktığım zaman camın arkasındaki yüzü tanıdığımı zannettim.Yukarıdaki numaralanmış cümleleri hangisinde betimleyici anlatım özellikleri ağır basmaktadır?
Aşağıdakilerden hangisi betimleme yapılırken kullanılan anlatım özelliklerinden biri değildir?
Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ikileme niteleme sıfatı olarak kullanılmamıştır?
Aşağıdaki cümlelerin hangisinde soru anlamı sıfatla sağlanmıştır?
Memleket isterim Gök mavi, dal yeşil, tarla sarı olsun Kuşların çiçeklerin diyarı olsun Memleket isterim Ne başta dert ne gönülde hasret olsun Kardeş kavgasına bir nihayet olsun Bu dizelerde aşağıdaki anlatım özelliklerinden hangisine başvurulmuştur?
I. Bağlan ki var olasın uzaklarda II. Geçen anlarına mevsimlerin III. Seyret ki parıldar binalarda IV. Elleri dokunmuş kimlerin Yukarıdaki numaralanmış dizelerin hangisinde zamir kullanılmıştır?
Bana bunları söyleten kim mi diyorsun Kalbimin sesidir ey zalim Bu dizelerde aşağıdaki zamir türlerinden hangisine örnek yoktur?
Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi türü yönüyle diğerlerinden farklıdır?
Tarihin dilinden düşmez bu destan Nehirler gazidir, dağlar kahraman Her taşı bir yakut olan bu vatan Can verme sırrına erenlerindir Bu dizelerde aşağıdaki anlatım özelliklerinden hangisi ağır basmaktadır?
Aşağıdaki dizelerin hangisinde fiil farklı bir kiple çekimlenmiştir?
Aşağıdakilerin hangisinde fiil geniş zamanın hikâyesi biçiminde çekimlenmiştir?
Aşağıdaki cümlelerin hangisinde eylemi yapan varlık bellidir?
Aşağıdaki cümlelerin hangisinde eylemin karşılıklı olarak yapılması anlamı vardır?
1. Sokaktayım kimsesiz bir sokak ortasında 2.Yürüyorum arkama bakmadan yürüyorum 3.Yolumun karanlığa saplanan noktasında 4.Sanki beni bekleyen bir hayal görüyorum Yukarıdaki dizelerin hangisinde fiilimsi yoktur?