2015 1. Dönem AÖL Türk Edebiyatı 1 Çıkmış Sorular

Açık Öğretim Sınavı 2015 1. Dönem AÖL Türk Edebiyatı 1 çıkmış sınav sorularını çözerek sınava hazırlanın. Sınav sorularını pdf olarak indirmek için sayfanın alt kısmındaki PDF İNDİR butonuna tıklayın.

Soru 1.

Sanatla ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

 
 
 
 
Soru 2.

Aşağıda verilenlerden hangisi edebi metne örnektir?

 
 
 
 
Soru 3.

“Sanat, dünden bugüne değil; yüzyıllar içinde oluşmuş bir bütünün adıdır.” Bu cümlede sanatın hangi özelliği vurgulanmaktadır?

 
 
 
 
Soru 4.

Aşağıdakilerden hangisi görsel sanatlardan biridir?

 
 
 
 
Soru 5.

Namık Kemal, tiyatro ile ilgili görüşlerini şu şekilde belirtmiştir: “Tiyatro bir eğlencedir, fakat eğlencelerin en faydalısıdır.” Buna göre Namık Kemal, tiyatro sanatının hangi özelliğini öne çıkarmaktadır?

 
 
 
 
Soru 6.

Kültür; halkın geleneklerinden, yapageldiği şeylerden, örflerinden,
sözlü ve yazılı edebiyatından, dilinden, musikisinden, dininden, ahlakından, estetik ve ekonomik mahsüllerinden oluşur. (Turan Karataş – Edebiyat Terimleri Sözlüğü) Buna göre, aşağıdakilerden hangisi kültürü oluşturan ögelerden biri değildir?

 
 
 
 
Soru 7.

Aşağıdakilerden hangisi edebi eserde bulunması gereken özelliklerden değildir?

 
 
 
 
Soru 8.

Bahar olsun da seyredin Nasıl süsler bayırları Zümrüt gibi çayırları Yüzü gülen o pek narin Gelin yüzlü papatyalar Bu dizeler aşağıdaki metin türlerinden hangisine örnektir?

 
 
 
 
Soru 9.

Aşağıdakilerden hangisi şiirde “zihniyet” kavramını açıklar?

 
 
 
 
Soru 10.

Bir toplumdaki insanlar arasında günlük yaşam içinde kullanılan ve iletişimi sağlayan, sürekli olarak kullanılan dile (_______) denir. Bu cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

 
 
 
 
Soru 11.

Aşağıdakilerden hangisi dilin bir topluma sağladığı yararlardan biri değildir?

 
 
 
 
Soru 12.

Duygu, düşünce, olayları söz veya yazı ile güzel ve etkili biçimde anlatma sanatına (_______) denir. Bu cümlede boş bırakılan yere aşağıdaki sözcüklerden hangisi getirilmelidir?

 
 
 
 
Soru 13.

İnsanların ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla yapılan bir eğitimin yanı sıra deneyim ve ustalık gerektiren el emeğine dayanan faaliyetlere zanaat denir. Buna göre, zanaatte aşağıdakilerden hangisi yoktur?

 
 
 
 
Soru 14.

Aşağıdakilerden hangisi metinler arası ritim farklılığını oluşturan ögelerden biridir?

 
 
 
 
Soru 15.

Mühür gözlüm seni elden Sakınırım kıskanırım Yağan kardan esen yelden Sakınırım kıskanırım Bu dizelerin ölçüsü aşağıdakilerden hangisidir?

 
 
 
 
Soru 16.

Hayal hayal oldu, şu bizim iller Dostun bahçesinde açıldı güller Her seher, her sabah öter bülbüller Aşkı bu serime kondu, gidiyor Bu dizeler özellikleri dikkate alındığında aşağıdakilerden hangisine örnektir?

 
 
 
 
Soru 17.

Güle sordum adını Gül açılsın, gör, dedi Yâre ömrün vermezsen Aşka ermen zor, dedi Bu dizelerde aşağıdaki söz sanatlarından hangisine yer verilmiştir?

 
 
 
 
Soru 18.

Gurbet o kadar acı Ki, ne varsa içimde Hepsi bana yabancı Hepsi başka biçimde Bu dizelerin dizilişine göre uyak örgüsünün türü aşağıdakilerden hangisidir?

 
 
 
 
Soru 19.

Aşağıdaki beyitlerin hangisinde zengin uyak kullanılmıştır?

 
 
 
 
Soru 20.

Tuna Nehri akmam diyor Etrafımı yıkmam diyor Şanı büyük Osman Paşa Plevne’den çıkmam diyor Bu dizelerle ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

 
 
 
 

1 Yıldız2 Yıldız3 Yıldız4 Yıldız5 Yıldız (Bu yazıya oy vermek ister misiniz?)
Loading...
0
Would love your thoughts, please comment.x