2015 2. Dönem AÖL Dil ve Anlatım 3 Çıkmış Sorular

Açık Öğretim Sınavı 2015 2. Dönem AÖL Dil ve Anlatım 3 çıkmış sınav sorularını çözerek sınava hazırlanın. Sınav sorularını pdf olarak indirmek için sayfanın alt kısmındaki PDF İNDİR butonuna tıklayın.

Soru 1.

Aşağıdakilerden hangisi dilin alıcıyı harekete geçirme işleviyle oluşturulan metinlerden biridir?

 
 
 
 
Soru 2.

Cümleden herhangi bir sözcük çıkarıldığında cümlenin anlamında daralma olmuyorsa yani sözcük gereksiz kullanılmamışsa anlatımda _________ ilkesine uyulmuştur. Bu cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

 
 
 
 
Soru 3.

Aşağıdakilerden hangisi panelin özelliklerinden biri değildir?

 
 
 
 
Soru 4.

Aşağıdakilerden hangisi tartışma yönteminin aşamalarından biri değildir?

 
 
 
 
Soru 5.

Aşağıdakilerden hangisi sunum sırasında görsel malzemenin kullanım amaçlarından biridir?

 
 
 
 
Soru 6.

Güncel herhangi bir konu hakkında herhangi bir grup ya da topluluğa bilgi vermek amacıyla yapılan etkinliklerin tümüne verilen addır. Bu parçada tanımı verilen sözlü anlatım biçimi aşağıdakilerden hangisidir?

 
 
 
 
Soru 7.

Bir bıçak saplı durur göğsünde Hangi su taşına uzansan boş Hangi pencereye koşarsan koş Aynı siyah güneş gökyüzünde Bu şiirde ağır basan duygu aşağıdakilerden hangisidir?

 
 
 
 
Soru 8.

Sevgisizliklerin, yıkılışların, kuşkuların, kaçışların, kendinden hoşnutsuzlukların romanı “Bir Düğün Gecesi”; toplumsal çözülüşün ağır bastığı bir dönemde, umarsız ve yalnız bireylerin birbirlerine bel bağlama çabalamalarının romanıdır. Nicedir beklenen bir eleştirinin romanı. Yer yer Sartre’ın “Cehennem başkalarıdır.” sözünü anımsatan bir roman. Bu parçada aşağıdaki anlatım biçimlerinden hangisi kullanılmıştır?

 
 
 
 
Soru 9.

Aşağıdakilerden hangisinin anlatıcısı farklıdır?

 
 
 
 
Soru 10.

Doğru arkadaş seçmenin önemi konusunda bir yazı yazılacak olsa aşağıdaki atasözlerinden hangisi ana düşünce cümlesi olarak seçilmez?

 
 
 
 
Soru 11.

Gönderici ile alıcı arasında aktarılmakta olan duygu, düşünce ya da isteğe denir. Bu cümlede tanımı verilen iletişim ögesi aşağıdakilerden hangisidir?

 
 
 
 
Soru 12.

Aşağıdakilerden hangisi iyi bir sunum için dikkat edilmesi gereken hususlardan biri değildir?

 
 
 
 
Soru 13.

Aşağıdakilerden hangisi tartışmalarda başkanının görevlerinden biri değildir?

 
 
 
 
Soru 14.

Aşağıdaki cümlelerin hangisi “öznel anlatım”a örnektir?

 
 
 
 
Soru 15.

Ben yazılarımda diğer eleştirmenlerden farklı olarak “kendini tanımak” kavramı üzerinde çok fazla duruyorum. “Kendini tanımak niçin gerekli?” sorusu aklınıza gelmiş olabilir. Belki bu soru, “Kendini tanıyan kimsenin, kendini tanımayan birine göre ne gibi üstünlükleri vardır?” biçiminde sorulsa daha anlamlı olur. Kendini tanıyan kimse gerçek duygu ve düşüncelerinin farkındadır. Hiç düşündünüz mü, kendini tanımayan bir romancı başkalarını nasıl anlatabilir ki? Bu parçada aşağıdaki anlatım biçimlerinden hangisi ağır basmaktadır?

 
 
 
 
Soru 16.

Kişinin anlattıklarının önceki anlattıklarıyla çelişmemesine, yaptıklarıyla ters düşmemesine _________ denir. Bu cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

 
 
 
 
Soru 17.

Aşağıdaki cümlelerin hangisinde dolaylı anlatıma başvurulmuştur?

 
 
 
 
Soru 18.

Aşağıdaki cümlelerin hangisi bir metnin giriş cümlesi olamaz?

 
 
 
 
Soru 19.

Aşağıdaki cümlelerin hangisinde anlatım bozukluğu vardır?

 
 
 
 
Soru 20.

Aşağıdakilerden hangisi tartışmaların amaçlarından biri değildir?

 
 
 
 

1 Yıldız2 Yıldız3 Yıldız4 Yıldız5 Yıldız (Bu yazıya oy vermek ister misiniz?)
Loading...
0
Would love your thoughts, please comment.x