2015 2. Dönem AÖL Dil ve Anlatım 4 Çıkmış Sorular

Açık Öğretim Sınavı 2015 2. Dönem AÖL Dil ve Anlatım 4 çıkmış sınav sorularını çözerek sınava hazırlanın. Sınav sorularını pdf olarak indirmek için sayfanın alt kısmındaki PDF İNDİR butonuna tıklayın.

Soru 1.

“Tatlı” sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisinde sıfat görevinde kullanılmıştır?

 
 
 
 
Soru 2.

Aşağıdaki cümlelerde geçen altı çizili sözcüklerden hangisi soyut anlamlıdır?

 
 
 
 
Soru 3.

Aşağıdakilerin hangisinde diğerlerinden farklı bir isim tamlaması kullanılmıştır?

 
 
 
 
Soru 4.

Sonbaharda birtakım insanların, ellerinde bir kafes, adanın tek tepesine doğru gittiklerini görürdüm. İçim cız ederdi. Ellerinde birbirine yapışmış acayip çomaklar vardı. Bunları bir ufacık ağacın altına çığırtkan kafesiyle bırakırlar, ağacın her dalına ökseleri bağlarlardı. Hür kuşlar, kafesteki çığırtkan kuşun feryadına dostluk, arkadaşlık, yalnızlık sesine doğru gelirlerdi. Adamlar biraz beklerler, ardından ökselere takılmış kuşları toplarlardı. Bu parçada aşağıdaki anlatım türlerinden hangisi kullanılmıştır?

 
 
 
 
Soru 5.

Derin derin soluk alarak hep ileri doğru yekinen atlar, pulluk çizgisine gömülmüş yürürlerken tıpkı yer altından çıkıyor gibiydi. Kar tanecikleri hayvanların sıcak, gergin sırtlarına düşer düşmez eriyor, böğürlerinden aşağı küçük seller akıyordu. Cıvıklaşan toprak kayıp gidiyordu ayaklarının altından. Bu parçanın anlatımında aşağıdaki duyulardan hangisine ait ayrıntılara yer verilmiştir?

 
 
 
 
Soru 6.

Bu memleketin öyle güzel tarafları var ki… Her taraf yemyeşil. Bahçemde renk renk çiçekler açıyor, odamın pencerelerine sarmaşıklar tırmanıyor. Hele bahçemizin önündeki dik bayır, âdeta bir zümrüt çağlayanıydı. Bu dalgalı yeşillik içinde gelincikler, taze yaralar gibi kanıyor. Bu parçanın anlatımıyla ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

 
 
 
 
Soru 7.

Pencerelerin tahta kepenkleri sımsıkı kapalı, kocaman bir odaydı burası. Odanın bir köşesinde dolap vazifesi gören eski bir ocak… Eskilikten delik deşik olmuş kirli kaplamalar, yağmurdan çürümüş, tahtaları sarkmış simsiyah bir tavan, bir köşede içine kırık dökük konmuş bir ocak… Bu parçanın anlatımında aşağıdakilerden hangisine başvurulmuştur?

 
 
 
 
Soru 8.

Aşağıdakilerin hangisinde soru anlamı bir zarfla sağlanmıştır?

 
 
 
 
Soru 9.

Dümbüllü İsmail Efendi oyununu sergilerken şarkı söylediği sırada biri sahneye salatalık atar. Seyirciler şaşırır, bir yandan da sanatçının bu münasebetsiz harekete nasıl karşılık vereceğini beklerler. Dümbüllü yere eğilir, salatalığı eline alır: -Birisi kartvizitini yollamış, der. Bu metinde aşağıdaki anlatım biçimlerinden hangisine başvurulmuştur?

 
 
 
 
Soru 10.

(I) Köyün dar sokakları içine girmiştik, evleri şimdi daha iyi görebiliyordum. (II) Bu evler; yağmurdan çürüyüp kararmış, sert rüzgârlardan bir yana çarpılmış hâldeydi. (III) Altlarında dört direkten ibaret ahırlar, üstlerinde asma merdivenle çıkılan bir iki oda… (IV) Bu köy, şimdiye kadar gördüğüm köylerden hiçbirisine benzemiyordu. Bu parçada numaralanmış cümlelerin hangisinde betimleyici anlatım özellikleri yoktur?

 
 
 
 
Soru 11.

Aşağıdakilerin hangisinde ikileme isim olarak kullanılmıştır?

 
 
 
 
Soru 12.

“Bu’’ sözcüğü aşağıdakilerin hangisinde diğerlerinden farklı bir görevde kullanılmıştır?

 
 
 
 
Soru 13.

Aşağıdaki dizelerin hangisinde kişi zamiri vardır?

 
 
 
 
Soru 14.

Dağlara, ovalara doğru koştu o gün kimimiz Sarmaşıklar yavaş yavaş uzuyordu Bir pencere yavaş yavaş açılıyordu Bugün işte bir bunu biliyoruz.r> Bu dizelerde aşağıdaki zamir türlerinden hangileri vardır?

 
 
 
 
Soru 15.

Aşağıdaki dizelerin hangisinde ünlem vardır?

 
 
 
 
Soru 16.

Aşağıdaki cümlelerin hangisinde eylem haber kipiyle çekimlenmiştir?

 
 
 
 
Soru 17.

Aşağıdakilerin hangisinde eylem geniş zamanın hikâyesiyle çekimlenmiştir?

 
 
 
 
Soru 18.

Aşağıdaki dizelerin hangisinde isim-fiil vardır?

 
 
 
 
Soru 19.

(I) Tilkinin biri bir gün bağlar arasında gezerken etrafı çevrilmiş bir bağa varıyor. (II) Duvarın dibinden, su deliğinden içeriye giriyor. (III) Bakıyor ki üzümler iyice ermiş, üzümleri güzelce yiyor. (IV) Artık karnı şişmiş, bağdan çıkma imkânı kalmamış. (V) Öldü bellesinler diye dişlerini çıkarıp sırt üstü yatmış, böylece kurtulmuş. Bu parçada numaralanmış cümlelerin hangilerinde eylemsi kullanılmamıştır?

 
 
 
 
Soru 20.

Aşağıdaki cümlelerden hangisinin yüklemi nesnesine göre çatı bakımından farklıdır?

 
 
 
 

1 Yıldız2 Yıldız3 Yıldız4 Yıldız5 Yıldız (Bu yazıya oy vermek ister misiniz?)
Loading...
0
Would love your thoughts, please comment.x