2015 2. Dönem AÖL Dil ve Anlatım 5 Çıkmış Sorular

Açık Öğretim Sınavı 2015 2. Dönem AÖL Dil ve Anlatım 5 çıkmış sınav sorularını çözerek sınava hazırlanın. Sınav sorularını pdf olarak indirmek için sayfanın alt kısmındaki PDF İNDİR butonuna tıklayın.

Soru 1.

Özellikle iş başvurularında istenen, kişilerin özellik ve yeteneklerinin işveren tarafından öğrenilmesi için hazırlanan form aşağıdakilerden hangisidir?

 
 
 
 
Soru 2.

Tanzimat edebiyatından sonra ortaya çıkan bu türün eski karşılığı “ruzname”dir. Cumhuriyet Dönemi’nde Falih Rıfkı Atay, İlhan Berk, Necati Cumalı gibi sanatçılar bu türde eser vermişlerdir. Özellikle Nurullah Ataç’ın “Günce III” eseri, bu türün gelişmesine büyük katkı sağlamıştır. Bu parçada tanıtılan tür aşağıdakilerden hangisidir?

 
 
 
 
Soru 3.

Sanat metni yazmak isteyen birisinin aşağıdakilerden hangisini yapması yanlış olur?

 
 
 
 
Soru 4.

Devlet dairelerinin kendi aralarında veya kişilerle devlet daireleri arasında yazılan mektup çeşidi aşağıdakilerden hangisidir?

 
 
 
 
Soru 5.

Aşağıdakilerden hangisi anlatmaya bağlı metinler arasında sayılamaz?

 
 
 
 
Soru 6.

15 Haziran 1925’te İzmir’in Menemen ilçesinde doğdu. Senaryolarında “Ali Kaptanoğlu” takma adını kullandı. Garip Akımı ve İkinci Yeni şiirine karşı çıktı. Mavi ya da Maviciler adıyla tanınan toplumcu gerçekçi şiir akımını başlattı. “Sisler Bulvarı, Ben Sana Mecburum, Elde Var Hüzün” şiirleriyle genç şair kuşağını etkiledi. “Kurtlar Sofrası, Sırtlan Payı, Bıçağın Ucu” gibi başarılı romanlarıyla da dikkat çekti. Bu parçanın türü aşağıdakilerden hangisidir?

 
 
 
 
Soru 7.

Mektup yazma geleneğinin kaybolmaya yüz tutmasıyla insan ilişkilerindeki duyarlılık, incelik gibi daha birçok erdemimizi kaybettik. Birbirimizle selamlaşma, birbirimizi hatırlama duygusunu unuttuk. Mektup beklemekle çetleşmek, mesajlaşmak, telefonlaşmak arasındaki duygu, duyarlılık ve düşünce dünyasının arasındaki fark üzerine kafa yorduğumuzda bu durum bize bir ipucu verebilir sanırım. Bu parçada asıl yakınılan durum aşağıdakilerden hangisidir?

 
 
 
 
Soru 8.

Yıllar yılı geçti kurtulamadım Esir etti beni ela gözlerin Seni mutlu etmek benim muradım Bensiz nasıl huzur bula gözlerin Bu parça aşağıdaki metin sınıflandırmalarının hangisi içinde yer alır?

 
 
 
 
Soru 9.

Aşağıdakilerden hangisi anının günlük türünden farklı yanıdır?

 
 
 
 
Soru 10.

Anıyla ilgili aşağıda verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?

 
 
 
 
Soru 11.

Aşağıda deneme ile ilgili verilen bilgilerden hangisi doğrudur?

 
 
 
 
Soru 12.

Aşağıdakilerden hangisi iş mektubu yazılırken dikkat edilecek özelliklerden değildir?

 
 
 
 
Soru 13.

Aşağıdakilerden hangisi gazete çevresinde gelişen metinlerin içerisinde yer almaz?

 
 
 
 
Soru 14.

Aşağıdakilerin hangisinde biyografinin özelliği doğru verilmiştir?

 
 
 
 
Soru 15.

Bir eseri konu alan eleştirinin aşağıdaki sorulardan hangisine cevap vermesi beklenmez?

 
 
 
 
Soru 16.

Hemen her mikroskopta birden çok mercek vardır. Bunlardan biri göz merceğidir. Göz merceği, mikroskoba gözümüzü dayayıp baktığımız kısmın adıdır. Bir ışık mikroskobu alırken bu açıdan iki seçenek vardır: Tek gözle veya çift gözle bakılan ışık mikroskopları. Çift gözle bakılan ışık mikroskoplarının sistemleri daha pahalı ama kullanımları daha rahattır. Çünkü bunlarda tek gözünüzle bir nesneyi görmeye çalışmanıza gerek kalmaz. Bu parça aşağıdaki metin türlerinden hangisine örnektir?

 
 
 
 
Soru 17.

Rize’nin Çamlıhemşin ilçesinin ünü dünyaya yayılmış yaylası Ayder’deyiz. Bardaktan boşalırcasına yağmur yağıyor. Bu çok da şaşırtıcı değil aslında. Temmuz ayı “çürük aydır” burada ve yağmur neredeyse hiç eksik olmaz. Bu parça aşağıdaki metin türlerinin hangisinden alınmış olabilir?

 
 
 
 
Soru 18.

Edebiyatın iç problemlerinin odağında yeni Türk edebiyatının özgün eserlerden yoksunluğu konusu bulunmaktadır. Falih Rıfkı’nın açıkça dile getirdiği gibi üstün yetenekler, seçkinler, bayağılar, savunulan ülküler, oluşmuş edebiyat ekolleri, tartışılan konularla her şeyi yerli yerinde gibi görünen edebiyat ortamı aslında sanal bir ortamdır. Çünkü edebiyat ortamının gerçek varlığı, asıl ögesi; güçlü, özgün eserlerdir. Bu parça aşağıdaki metin türlerinden hangisine örnektir?

 
 
 
 
Soru 19.

Fıkra türü ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

 
 
 
 
Soru 20.

(I) Sıkıcı ve gergin bir gecenin ardından heyecanla yeni haberleri dinlemeye gittim.(II) Saat yedi buçukta radyo, sabah haberlerini vermeye başlamıştı.(III) Spiker haberleri vermeye başlayınca kahvedeki konuşmaların uğultusu kesildi.(IV) Spiker, çay piyasası ile ilgili olarak cumartesi akşamı söylediklerini yineliyordu. Bu parçada numaralanmış cümlelerden hangisi kanıtlanabilirlik açısından diğerlerinden farklıdır?

 
 
 
 

1 Yıldız2 Yıldız3 Yıldız4 Yıldız5 Yıldız (Bu yazıya oy vermek ister misiniz?)
Loading...
0
Would love your thoughts, please comment.x