Açık Öğretim Sınavı 2015 3. Dönem AÖL Dil ve Anlatım 3 çıkmış sınav sorularını çözerek sınava hazırlanın. Sınav sorularını pdf olarak indirmek için sayfanın alt kısmındaki PDF İNDİR butonuna tıklayın.
Aşağıdakilerden hangisi bir tartışma çeşidi değildir?
Aşağıdaki cümlelerle bir paragraf oluşturulmak istenirse paragrafın ilk cümlesi hangisi olur?
Aşağıdaki cümlelerin hangisinde üçüncü kişi anlatımı vardır?
Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “anlamları karıştırılan sözcük kullanımı”ndan kaynaklanan bir anlatım bozukluğu vardır?
Aşağıdaki cümlelerin hangisinde gereksiz sözcük kullanımından kaynaklanan bir anlatım bozukluğu vardır?
Aşağıdakilerden hangisi diğerlerine göre daha genel bir konudur?
Aşağıda verilen iletişim ögelerinden hangisi “gönderici”yi ifade eder?
Aşağıdakilerden hangisi yapılan bir toplantı sonunda istenilen amaca ulaşıp ulaşılmadığını belirlemek için değerlendirme yapılırken sorulması gereken sorulardan biri değildir?
Aşağıdakilerden hangisi sunumu yapacak kişinin dikkat etmesi gerekenlerden biri değildir?
İş bitmek bilmiyordu. Atları yedir, içir, tımar et, yem hazırla. Sonra yeniden yedir, içir, tımar et, gübrelerini temizle. Sonra yeniden aynı işler… İyileşmek bilmez hastalıkları, yaraları için bölge veterineri her türlü merhemi, ilacı vermişti. Ben de her gün bunları atlara veriyordum. İşlerden iyice yorulmuştum. Bu parçanın dil ve anlatım özellikleri için aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
Ev sevgisi, maddi bir avuç toprak, bir yığın tahta ve sıva sevgisi değildi. Biz evimiz içinde, ailemizi, muhitimizi, ecdadımızı severdik. Bu sevgi ruhumuz için bir sükûnet ve ferahlık, bir inanç ve irade kaynağı teşkil ederdi. Bu paragrafın konusu aşağıdakilerden hangisidir?
Konuşma ve yazmada olayı, düşünce ve duyguları olabildiğince az sözcükle anlatmaya verilen ad aşağıdakilerden hangisidir?
Mert dayanır, namert kaçar Meydan gümbür gümbürlenir Şahlar şahı divan açar Divan gümbür gümbürlenir Köroğlu Bu şiirin teması aşağıdakilerden hangisidir?
“Not almak”la ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?
Ben yazılarımın başka yazarların yazılarına benzemesini istemem. Daha önce söylenenlerden farklı şeyler söylemeyi amaçlarım. İfadelerim, buluşlarım sadece bana ait olmalı. Böyle söyleyen biri hangi anlatım özelliğine önem vermektedir?
Aşağıdaki özelliklerden hangisi mizahi anlatımla ilgili değildir?
Aşağıdaki cümlelerin hangisinde anlatım bozukluğu vardır?
Aşağıdaki cümlelerin hangisinde dil, göndergesel işlevde kullanılmıştır?
Özgür düşünce hem tutucu, gelenekçi hem de özgür olamaz. Nasıl olabilir ki düşünce özgürlüğü eski düşünce kalıplarını kırmanın ta kendisidir. Kendi aklını kullanmayan insan, kitapların en güzeline de inansa özgür düşünemiyor demektir. Bununla birlikte özgür düşünce bütün akıllara başvuran, kendini beğenmeyen, durmadan gelişmek isteyen düşüncenin ta kendisidir. Bu parçadan “özgür düşünmek” ile ilgili aşağıdaki yargılardan hangisine ulaşılamaz?
Bazı öykücülerin kendi yazdıklarına hiçbir katkıları yoktur. Yazdıklarını başka öykücülerin cümleleriyle, öykü kalıplarıyla anlatırlar. Yazdıklarında yer değişir, isimler değişir; özündeki anlam ise kopya olarak kalır. Oysa bir öykücü önce özgün olmalıdır.______________ Bu parça aşağıdaki yargılardan hangisiyle tamamlanamaz?