Açık Öğretim Sınavı 2015 3. Dönem AÖL Felsefe 1 çıkmış sınav sorularını çözerek sınava hazırlanın. Sınav sorularını pdf olarak indirmek için sayfanın alt kısmındaki PDF İNDİR butonuna tıklayın.
Özne (bilen) ile nesne (bilinen) arasındaki karşılıklı ilişkinin sonucu olan ürün aşağıdakilerden hangisidir?
Aşağıdakilerden hangisi felsefe bilgisinin özelliklerinden değildir?
Aşağıdakilerden hangisi felsefe ile bilimin ortak özelliklerindendir?
Aşağıdaki sorulardan hangisi bilim adamından daha çok filozofu ilgilendirir?
‘‘Suje’’ kavramının tanımı aşağıdakilerden hangisidir?
• “Akla dayanan bilgi doğru bilgidir.’’ • ‘‘Deneye dayanan bilgi doğru bilgidir.’’ • “Sezgiye dayanan bilgi doğru bilgidir.’’ Yukarıda verilenler öncelikle aşağıdaki sorulardan hangisine verilmiş yanıtlardandır?
Aşağıdakilerden hangisi, kesin ve doğru bilginin mümkün olmadığını savunan görüşlerden biridir?
R. Descartes’a göre; Zihnimizin duyumlarla ve deneyle elde ettiği bilgiler her zaman açık seçik değildir. Doğuştan gelen bilgiler genel geçer ve doğru bilgilerdir.’’ Bu görüşleriyle Descartes doğru bilginin kaynağı olarak aşağıdakilerden hangisini göstermektedir?
‘‘Felsefe varlık, değer ve Tanrı üstüne doğruluğu test edilemeyen görüşler öne sürmemelidir. Felsefenin görevi dildeki kavramları çözümlemektir. Dildeki kavramlar çözümlendiği taktirde kafa karışıklığı yaratan geleneksel felsefe problemleri de çözümlenebilir.’’ Bu görüş hangi felsefe akımına aittir?
Auguste Comte’a göre dış dünyaya ait ‘‘pozitif bilgi’’ nasıl kazanılır?
Aşağıdakilerden hangisi bilimi ürün olarak kabul eden düşünürlerdendir?
Bilimsel bilginin uygulama alanı aşağıdakilerden hangisidir?
Herhangi bir bilim dalında yapılan tüm etkinliklerin düzenli ve tutarlı hâle gelmesini sağlayan, belirli bir gerçekliğin algılanmasını ve açıklanmasını mümkün kılan kavramsal çerçeve aşağıdakilerden hangisiyle ifade edilir?
Bilimsel yöntemin araştırma aşamaları hangisinde doğru sıralamayla verilmiştir?
İlk filozoflardan Thales, yaptığı ölçümlerle M.Ö Mayıs 585 yılında güneş tutulması yaşanacağını aylar öncesinden tahmin etmiştir. Bu tahmin aşağıdakilerden hangisine örnek oluşturur?
“Varlık var mıdır” sorusuna “yoktur” şeklinde cevap veren düşünce akımı aşağıdakilerden hangisidir?
“Varlık; mutlak ruh’un kendi kendini aşması bir amaca doğru ilerlemesi, kendini bulması kendi bilincine ve özgürlüğüne varması sonucunda oluşur. ” Bu görüşüyle varlığı idea olarak kabul eden filozof hangisidir?
• Gerçekte var olan yer kaplayan cisimlerdir. • Cisimler, düşünceden bağımsız olarak yer kaplayan varlıklardır. • Ruh da bir cisimdir. T. Hobbes bu görüşleriyle varlık nedir sorusuna hangi yanıtı vermiştir?
R. Descartes’e göre varlığı meydana getiren cevherlerden “ruh”un fonksiyonu nedir?
Varlığın ana öğesinin düşünce olduğunu, insan düşüncesinden bağımsız bir nesneler dünyasının var olmadığını savunan felsefi görüş aşağıdakilerden hangisidir?