2015 3. Dönem AÖL Türk Edebiyatı 1 Çıkmış Sorular

Açık Öğretim Sınavı 2015 3. Dönem AÖL Türk Edebiyatı 1 çıkmış sınav sorularını çözerek sınava hazırlanın. Sınav sorularını pdf olarak indirmek için sayfanın alt kısmındaki PDF İNDİR butonuna tıklayın.

Soru 1.

Aşağıdakilerden hangisi halk şiiri nazım biçimlerinden değildir?

 
 
 
 
Soru 2.

Aşağıdakilerden hangisi Batı Etkisinde Gelişen Türk Edebiyatı nazım biçimlerinden biridir?

 
 
 
 
Soru 3.

Yeşil pencerenden bir gül at bana,Işıklarla dolsun kalbimin içi.Geldim işte mevsim gibi kapına,Gözlerimde bulut, saçlarımda çiğ.Ahmet Muhip DıranasBu dörtlüğün türü aşağıdakilerden hangisidir?

 
 
 
 
Soru 4.

Edebiyat tarihçisi ve eleştirmen aşağıdakilerin hangisinden en az faydalanır?

 
 
 
 
Soru 5.

Bahar mevsimidir hemdemi saba olalımGül ile dost kokusuyla âşina olalım(Şeyhî)Bu dizelerde “bahar, saba, gül” sözcükleri ilkbahar mevsimiyle ilgili olup bir arada kullanılmıştır. Buna göre bu dizelerde aşağıdaki sanatların hangisine başvurulmuştur?

 
 
 
 
Soru 6.

İki mısradan meydana gelen ve anlam bütünlüğü taşıyan nazım birimine verilen ad aşağıdakilerden hangisidir?

 
 
 
 
Soru 7.

Şiir okunurken sesin alçalıp yükselmesine verilen ad aşağıdakilerden hangisidir?

 
 
 
 
Soru 8.

Aşağıdakilerden hangisi dinî tasavvufi halk edebiyatı türlerinden biri değildir?

 
 
 
 
Soru 9.

Aşağıdakilerden hangisi duyguları, düşünceleri, olayları söz veya yazı ile güzel ve etkili bir biçimde anlatma sanatına verilen isimdir?

 
 
 
 
Soru 10.

Güzel ne güzel olmuşsunGörülmeyi görülmeyiSiyah zülfün halkalanmışÖrülmeyi örülmeyiKaracaoğlanBu dörtlüğün hece ölçüsü aşağıdakilerden hangisidir?

 
 
 
 
Soru 11.

Aşağıdakilerden hangisi ‘‘aruz ölçüsü’’nün özelliğidir?

 
 
 
 
Soru 12.

Gurbet o kadar acıKi, ne varsa içimde,Hepsi bana yabancıHepsi başka biçimdeKemalettin KamuBu şiirde altı çizili kelimeler arasındaki uyak çeşidi aşağıdakilerden hangisidir?

 
 
 
 
Soru 13.

Aşağıdakilerden hangisi tasavvuf şairidir?

 
 
 
 
Soru 14.

Duygu, düşünce ve hayallerin ölçülü, uyaklı dizeler hâlinde anlatılmasına verilen ad aşağıdakilerden hangisidir?

 
 
 
 
Soru 15.

Karlı dağların başındaSalkım salkım olan bulutSaçın çözüp benim içinYaşın yaşın ağlar mısınYunus EmreBu dörtlükte aşağıdaki edebî sanatların hangisinden yararlanılmıştır?

 
 
 
 
Soru 16.

Aşk, ayrılık, doğa güzellikleri, yiğitlik gibi din dışı konular işlenir. Bu edebiyatta ürünlerin kimin tarafından söylendiği bellidir. Koşma, semai, varsağı, destan vb. başlıca ürünleridir. Bu parçada sözü edilen edebiyat kolu aşağıdakilerden hangisidir?

 
 
 
 
Soru 17.

Uçun kuşlar, uçun doğduğum yere;Şimdi dağlarında mor sümbül vardır.Ormanlar koynunda bir serin dere,Dikenler içinde sarı gül vardır.Rıza Tevfik BölükbaşıBu dörtlüğün teması aşağıdakilerden hangisidir?

 
 
 
 
Soru 18.

Bir edebî eserin incelenmesinde, yazarın etkilendiği akımları ve dünya görüşünü belirlerken aşağıdaki bilim dallarının hangisinden yararlanılır?

 
 
 
 
Soru 19.

Bir şiirin kapalı olan yönlerini açıklamaya, onu anlaşılır hâle getirmeye _________ denir.Bu cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

 
 
 
 
Soru 20.

Ben giderim adım kalırDostlar beni hatırlasınDüğün olur bayram gelirDostlar beni hatırlasın.Bu dörtlük aşağıdaki sanatçılardan hangisine aittir?

 
 
 
 

1 Yıldız2 Yıldız3 Yıldız4 Yıldız5 Yıldız (Bu yazıya oy vermek ister misiniz?)
Loading...
0
Would love your thoughts, please comment.x