2016 2. Dönem AÖL Dil ve Anlatım 3 Çıkmış Sorular

Açık Öğretim Sınavı 2016 2. Dönem AÖL Dil ve Anlatım 3 çıkmış sınav sorularını çözerek sınava hazırlanın. Sınav sorularını pdf olarak indirmek için sayfanın alt kısmındaki PDF İNDİR butonuna tıklayın.

Soru 1.

Aşağıdakilerden hangisi iletişimin ögelerinden biri değildir?

 
 
 
 
Soru 2.

Göndericinin alıcıya aktardığı duygu, düşünce ya da isteğe _________ denir.Bu cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

 
 
 
 
Soru 3.

– – – -, dilin bilgi verme işlevidir. Amaç, gönderge konusunda doğru, nesnel, gözlenebilir bilgi vermektir. Daha çok bilimsel metinlerde, nesnel anlatımlarda karşımıza çıkar.Bu parçada boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

 
 
 
 
Soru 4.

Aşağıdakilerden hangisi tartışma başkanının görevlerinden biri değildir?

 
 
 
 
Soru 5.

Aşağıdakilerden hangisi sunumdan önce yapılması gerekenlerden biridir?

 
 
 
 
Soru 6.

_________, karşımızdakinin düşünce, duygu ve kanılarını değiştirmeyi amaçlayan bir tartışma çeşididir. Duyguya, coşkuya değil; kanıtlara yaslanılarak yapılır. Çoğunlukla öğrenciler arasında ve sınıf ortamında düzenlenir.Bu parçada boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

 
 
 
 
Soru 7.

Aşağıdakilerden hangisi panelin özelliklerinden değildir?

 
 
 
 
Soru 8.

_________ ile panel, özellikleri yönüyle birbirine çok benzer, arada sadece üslup farkı vardır.Bu cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

 
 
 
 
Soru 9.

Söyle sevda içinde türkümüzü Aç bembeyaz bir yelken Neden herkes güzel olamaz Yaşamak bu kadar güzelken? Bu dörtlüğün teması aşağıdakilerden hangisidir?

 
 
 
 
Soru 10.

Her çocuk bulunduğu ortama ve ortamın kültür özelliğine göre dilini kullanır; birtakım değer ve davranışlar geliştirir. Kültür merkezlerinden uzak bölgelerde yaşayan insanların dillerinde farklılıklar görülmektedir. Bir düğün için kullanılan kelimeler bile bölgesel farklılık gösterir. Hatta olaylara karşı kullandığımız tepki sözcükleri de oldukça çeşitlidir.Bu parçada vurgulanmak istenen düşünce aşağıdakilerden hangisidir?

 
 
 
 
Soru 11.

Az yanımda kal, çocukluğum,Temiz yürekli, uysal çocukluğum…Ah, ümit dolu gençliğim.Bu dizelerde hâkim olan tema aşağıdakilerden hangisidir?

 
 
 
 
Soru 12.

On iki yaşında var mıydı? Şakaklarından, ensesinden sarkan düz, parlak, koyu siyah saçlar altında sarı, süzgün, küçük yüzüne; genişlememiş kemikleri üstünde donuk esmer rengiyle zayıf iz düşümleri görülen kaslarına; yırtık gömleğiyle paçaları parçalanmış pantolonunun içinde ince bir değnek gibi duran narin vücuduna bakılsa belki daha küçük zannedilirdi.Bu parçada kullanılan anlatım biçimi aşağıdakilerden hangisidir?

 
 
 
 
Soru 13.

“Nasıl olur da terbiye işinden bütün millet sorumlu kılınabilir?” itirazında bulunanlar var. Buna cevap vermek için bir misal vereyim: Sabahları tramvaya, vapura, otobüse ve dolmuşa binerken hepimizin gördüğü izdiham manzaraları içinde okul çocuklarıyla büyük adamlar arasındaki münasebete bir bakalım. Küçük bir çocuk, kendisini itip kakan hatta mini mini ayaklarına basıp geçerek taşıta atlayan ağabeylerini, ablalarını, amcalarını, hatta dedelerini görürse kendisinden büyüklere muhabbet ve hürmet besleyebilir mi?Bu parçada ağır basan anlatım biçimi aşağıdakilerden hangisidir?

 
 
 
 
Soru 14.

Aşağıdaki cümlelerin hangisinde nesnel bir anlatım vardır?

 
 
 
 
Soru 15.

Aşağıdakilerden hangisi dolaylı anlatım cümlesidir?

 
 
 
 
Soru 16.

“Genç kıza bir şeyler soruyordu.” cümlesinde eksik olan anlatım özelliği aşağıdakilerden hangisidir?

 
 
 
 
Soru 17.

Büyük meydanın iki adım berisinde, evimin arka bahçesinde tek başıma oturuyordum. Ağaçların yaprakları arasına yerleşmiş, rüzgârla dans eden kuşların keskin seslerini saymazsam tıpkı gökyüzü gibi pürüzsüz bir sabah yaşıyordum. Akşamın gelmesini sabırsızlıkla bekliyordum.Bu parçanın anlatımı için aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

 
 
 
 
Soru 18.

Ünlü sanatçı; güzel konular seçmiş, kısa cümlelerle okuyucuyu etkilemeye, yaptığı uzun tasvirlerle okuyucunun hayal gücünü harekete geçirmeye çalışmış ancak yazarın anlatımında eksik olan bir şey var: Dili başka yazarları hatırlatıyor. Bunları daha önce okumuş gibi bir hisse kapılıyorsunuz.Bu parçada sözü edilen sanatçının anlatımındaki eksiklik aşağıdakilerden hangisidir?

 
 
 
 
Soru 19.

Aşağıdaki cümlelerin hangisinde gereksiz sözcük kullanımından kaynaklanan bir anlatım bozukluğu vardır?

 
 
 
 
Soru 20.

Aşağıdakilerden hangisi bir paragrafın giriş cümlesi olmaya en uygundur?

 
 
 
 

1 Yıldız2 Yıldız3 Yıldız4 Yıldız5 Yıldız (Bu yazıya oy vermek ister misiniz?)
Loading...
0
Would love your thoughts, please comment.x