Açık Öğretim Sınavı 2016 2. Dönem AÖL Dil ve Anlatım 4 çıkmış sınav sorularını çözerek sınava hazırlanın. Sınav sorularını pdf olarak indirmek için sayfanın alt kısmındaki PDF İNDİR butonuna tıklayın.
Saat ikide, bir saatlik yemek paydosu verildi. Sami kömür ambarına indi. Ambar karanlıktı, rutubetliydi ama toprak serindi. İri bir maden kömürü parçasını başının altına alıp yorgun vücudunu toprağa bıraktı, hemen uyudu. Düdük sesleriyle uyandığı vakit, kontrolörler ellerinde elektrik lambaları, çocukları işbaşına gönderiyorlardı. Sami de hemen kalktı, makinesinin başına geldi.Bu parçada aşağıdaki anlatım türlerinden hangisi kullanılmıştır?
“İnce” sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisinde isim görevinde kullanılmıştır?
Aşağıdaki cümlelerde altı çizili sözcüklerden hangisi basit isimdir?
Şehrin kıyısında, ufacık bir derenin kenarında, dalları suya sarkan ihtiyar bir söğüt ağacı vardı. İlkbaharın başlangıcında bu söğüdün dallarına bir dişi kırlangıç gelip kondu. Derenin bir başından bir başına yıldırım gibi uçan beyaz tüylerini suya dokundurarak şeffaf kanatlı, küçük böcekleri yakalayan diğer kırlangıçlara bakmaya başladı. Başını hafif hafif sallıyordu.Bu parçada aşağıdaki anlatım türlerinden hangisi kullanılmıştır?
Aşağıdaki dizelerde altı çizili sözcüklerden hangisi niteleme sıfatıdır?
Aşağıdakilerin hangisinde zamir yoktur?
Vefasız Aslı’ya yol gösteren bu,Kerem’in sazına cevap veren bu,Kuruyan gözlere yaş gönderen bu…Sızmadı toprağa çoban çeşmesi.Bu dörtlükte aşağıdakilerden hangisi yoktur?
Arkadaş, yurduma alçakları uğratma sakın;Siper et gövdeni, dursun bu hayasızca akın.Doğacaktır sana vadettiği günler Hakk’ın, Kim bilir, belki yarın, belki yarından da yakın.Bu dörtlükte aşağıdaki anlatım türlerinden hangisi kullanılmıştır?
Aşağıdakilerden hangisi emredici anlatımın özelliklerinden biri değildir?
Aşağıdaki cümlelerin hangisinde fiilimsi yoktur?
Aşağıdaki cümlelerden hangisinin yüklemi çatı bakımından diğerlerinden farklıdır?
Bir şiirde kullanılan sözcüklerin, günlük yaşamda kullanılan, yaygın sözcükler oluşu bir zayıflık mıdır? Ben buna katılmıyorum. Yunus Emre, Pir Sultan Abdal, Karacaoğlan, Âşık Veysel bugüne kadar gündemde kalabilmişse halkın dilini kullandıkları içindir. Şair uzaydan gelmediğine göre konuştuğu dili kullanmak durumundadır.Bu parçada aşağıdaki anlatım türlerinden hangisi kullanılmıştır?
Aşağıdakilerden hangisi öğretici anlatımın özelliklerinden biri değildir?
“Güzel” sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisinde zarf görevinde kullanılmıştır?
“Beklediğimiz misafirler biraz sonra gelir.” cümlesindeki altı çizili zarfın çeşidi aşağıdakilerden hangisidir?
Büyük Ağrı Dağı, ordusunu toplayıp çok uzun süren bir savaşa gitmiş. Savaş bu, ne zaman biteceği belli olur mu? Büyük Ağrı Dağı, ordusuyla savaşıp uğraşırken Kafdağı’nın sağlığı bozulmuş. Çok yaşlı olduğu için dermanının tükendiğini anlayarak çevresindeki dağ oğullarına, dağ torunlarına durumunun iyi olmadığını bildirmiş. Gün gelmiş, Kafdağı ölmüş.Bu parçada aşağıdaki anlatım türlerinden hangisi kullanılmıştır?
Aşağıdakilerden hangisi mizahi anlatımın kullanıldığı eserlerden biri değildir?
“İle” sözcüğü aşağıdakilerin hangisinde bağlaç görevinde kullanılmıştır?
Dışarıda yağmur yağadursunVe yağmur gibi sonsuz olan Gözyaşların ve sayıklaman Camlarda halka halka dursun Bu dörtlükte aşağıdaki sözcük türlerinden hangisi yoktur?
Akdeniz’in üstünde daima top top bulutlar salınır. Kıyılar dümdüz, cilalanmış gibi düz killi topraklardır. Killi toprak et gibidir. Bu kıyılar saatlerce içe kadar deniz kokar, tuz kokar. Tuz keskindir. Düz, killi, sürülmüş topraklardan sonra Çukurova başlar. Örülmüşçesine sık çalılar, kamışlar, böğürtlenler, yaban asmaları, sazlarla kaplı, ucu bucağı belirsiz alanlardır bunlar. Karanlık bir ormandan daha yabani, daha karanlık!Bu parçanın anlatımıyla ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenemez?