2016 2. Dönem AÖL Türk Edebiyatı 2 Çıkmış Sorular

Açık Öğretim Sınavı 2016 2. Dönem AÖL Türk Edebiyatı 2 çıkmış sınav sorularını çözerek sınava hazırlanın. Sınav sorularını pdf olarak indirmek için sayfanın alt kısmındaki PDF İNDİR butonuna tıklayın.

Soru 1.

ALİ RIZA (oğlunu ancak önünde durduğu zaman fark ederek başını kaldırır, ürkerek ve şaşkınlıkla) – Sen misin Şevket? Hayırdır inşallah, ne işin var burada senin? ŞEVKET (gülümseyerek) – Seni aramaya çıktım baba. ALİ RIZA – Merak ettiniz korkarım, ben annene söyledimdi bir parça dolaşacağımı, ama unutmuş olacak.Bu parça aşağıdaki metin türlerinin hangisinden alınmıştır?

 
 
 
 
Soru 2.

Öykü türünün kaynağı, Hint edebiyatında __________ kadar uzanır. 13. yüzyılda İtalyan edebiyatında Boccacio’nun _________ adını taşıyan eseri bu türün ilk örneğidir.Bu parçada boş bırakılan yerlere sırasıyla aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

 
 
 
 
Soru 3.

Masalla ilgili aşağıdaki bilgilerden hangisi yanlıştır?

 
 
 
 
Soru 4.

Aşağıdaki parçalardan hangisi ilahi bakış açısıyla kaleme alınmıştır?

 
 
 
 
Soru 5.

I. Destanlarda anlatılan olaylar tamamen gerçektir.
II. Destanlarda ulusal karakterler değil, evrensel karakterler vardır.
III. Destanlarda toplumların ortak duyguları dile getirilir.
IV. Destanlar, doğal ve yapma olmak üzere iki türe ayrılır.
Yukarıda verilen bilgilerden hangileri destanın özelliklerinden değildir?

 
 
 
 
Soru 6.

Mesnevi, divan edebiyatında bulunmayan ________ ve ________ türünü karşılamaktadır.Bu cümlede boş bırakılan yerlere sırasıyla aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

 
 
 
 
Soru 7.

Aşağıdaki sanatçılardan hangisi manzum hikâye türünde önemli eserler vermiştir?

 
 
 
 
Soru 8.

Martın yirmi beşinde kendime gelir olmuştum. İhsan’la döndüğüm son akşamın sabahı kırk derece hararetle uyandım. Hastalığımı belli etmemeye ne kadar çalıştımsa muvaffak olamadım. Üç gün kadar sonra doktorlar bunu İspanyol nezlesi diye teşhis ediyorlardı. Esasen bir haftadır kırıklık hissediyordum.Bir romandan alınan bu parçada romanın yapı unsurlarından hangisi belirgin değildir?

 
 
 
 
Soru 9.

18. yüzyıl sonlarına doğru komedi ve dram türlerinin karışmasıyla meydana gelmiştir. Hayatın hem acıklı hem gülünç yanlarını bir arada veren bir oyundur. Genel olarak orta tabaka insanlarının hayat çatışmaları bu oyunlarda işlenir.Bu parçada özellikleri verilen tiyatro türü aşağıdakilerden hangisidir?

 
 
 
 
Soru 10.

________ Karagöz’le Hacivat’ın aralarında geçen konuşmaların yer aldığı bölümdür, asıl oyunla ilgisi yoktur.Bu cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

 
 
 
 
Soru 11.

I. Makale yazmak için geniş bilgi ve kültür birikimine ihtiyaç vardır.
II. Ele alınan konu işlenirken öznel bir tutum takınılmalıdır.
III. Gazete makalelerinde günlük olaylar işlenir.
IV. Anlatımda sanatlı, süslü bir dil kullanılmalıdır.Numaralanmış cümlelerin hangilerinde makale ile ilgili yanlış bilgi verilmiştir?

 
 
 
 
Soru 12.

Türkçede “fıkra” sözcüğü, aşağıdaki anlamların hangisi için kullanılmaz?

 
 
 
 
Soru 13.

Aşağıdakilerden hangisi Türk edebiyatında denemeleriyle tanınan yazarlardan biridir?

 
 
 
 
Soru 14.

Ben yazılarımda eseri ve sanatçıyı işlerim. Bir eserin veya sanatçının gerçek değerinin ortaya çıkarılmasına çalışırım.Yazılarımda geniş bir bilgi birikiminin izleri görülür. İncelediğim eserleri bütün olarak ele alır, peşin yargılardan kaçınırım. Yazılarını bu şekilde nitelendiren bir yazar aşağıdaki türlerin hangisinde yazmaktadır?

 
 
 
 
Soru 15.

Aşağıdakilerden hangisi gazete çevresinde oluşan metinlerden biri değildir?

 
 
 
 
Soru 16.

Anı türü ile ilgili aşağıdakilerin hangisinde yanlış bir bilgi vardır?

 
 
 
 
Soru 17.

– Birbirini tanıyan iki kişi arasında yazılır. – Eşe, dosta, akrabaya yazılır. – En belirgin niteliği içten geldiği gibi yazılmasıdır. Bu özellikler aşağıdaki mektup türlerinden hangisine aittir?

 
 
 
 
Soru 18.

Bir toplumda ahlakın ilerlemesini, düzelmesini istiyor musunuz? O toplumda edebiyat, sanat merakını uyandırmaya, geliştirmeye çalışın. Çocuklara, gençlere şiirler, romanlar, hikâyeler okutturun; onları tiyatrolara, sinemalara gönderin. O hikâyelerin, romanların, oyunların insanları ile tanışsınlar, onların hayatlarını hayallerinde yaşasınlar, öğrensinler. Böylece gerçekteki insanları da daha iyi anlarlar. Çocuğunuz büyüyünce ne olacaksa olsun, küçükken siz ona edebiyatı sevdirmeye bakın; ilim, bilgi sonradan gelecektir, önce insanlığını kurmak, hayalini işletmek gerekir.Bu parçanın ana düşüncesi aşağıdakilerden hangisidir?

 
 
 
 
Soru 19.

Aşağıdaki terimlerden hangisi orta oyunuyla ilgili değildir?

 
 
 
 
Soru 20.

Aşağıdakilerden hangisi yapma destanlara örnektir?

 
 
 
 

1 Yıldız2 Yıldız3 Yıldız4 Yıldız5 Yıldız (1 Kişi oy verdi, 5 üzerinden ortalama puan: 4,00. Bu yazıya oy vermek ister misiniz?)
Loading...
0
Would love your thoughts, please comment.x