2016 3. Dönem AÖL Dil ve Anlatım 5 Çıkmış Sorular

Açık Öğretim Sınavı 2016 3. Dönem AÖL Dil ve Anlatım 5 çıkmış sınav sorularını çözerek sınava hazırlanın. Sınav sorularını pdf olarak indirmek için sayfanın alt kısmındaki PDF İNDİR butonuna tıklayın.

Soru 1.

Kasırganın kıyıları dövdüğü, dağları devirdiği saatte Antalya’ya yukarıdan bakan vadilerin birinde, Alakır’da, önemli bir buluşmanın konukları bekleniyordu. Sarıkeçililerin uzak yaylalardan getirdiği kara çadır henüz dertoptu. Kasırganın dinmesi gerekiyordu. Alakır’ın tepesine ulaştığımda gerdirmeleriyle âdeta bir Anadolu haritasına benzeyen kıl çadır kurulmuş, bütün görkemiyle vadiye bakıyordu.Bu parça için aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

 
 
 
 
Soru 2.

Aşağıdaki parçalardan hangisi öğretici metne örnektir?

 
 
 
 
Soru 3.

I. Halk hikâyesi – Anlatmaya bağlı edebî metin
II. Trajedi – Göstermeye bağlı edebî metin
III. Gezi yazısı – Gazete çevresinde gelişen metin
IV. Deneme – Kişisel hayatı konu alan metin
Yukarıdaki numaralanmış eşleştirmelerin hangilerinde yanlışlık yapılmıştır?

 
 
 
 
Soru 4.

Sevgili Özgeciğim, Mektubunu bu sabah aldım. Bana böyle uzun ve güzel bir mektup yazdığın için teşekkür ederim. Ahmet Mithat Efendi – Hüseyin Rahmi hikâyesini de çok beğendim. Yalnız bazı yerlerinde -heyecandan olacak- kelimeleri eksik ya da fazla yazmışsın. Bunlar önemli değil, asıl dil bilgisi kurallarında hata yapıyorsun; benim kızımın yazılarında böyle şeyler olmamalı. . . .17 Mayıs 1977

Oğuz AtayBu mektubun planında yapılan yanlışlık aşağıdakilerden hangisiyle düzeltilir?

 
 
 
 
Soru 5.

Edebî mektupla ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

 
 
 
 
Soru 6.

• Bir kişinin duygu ve gözlemlerini düzenli bir biçimde tarih atarak yazdığı yazılardır.• Yazan kişinin yazmak istediklerinden oluşur, okuyucu düşünülerek yazılmaz.Bu özellikler aşağıdaki türlerden hangisine aittir?

 
 
 
 
Soru 7.

Bu türdeki yazılarımda kendimi serbestçe ifade etmenin getirdiği bir rahatlık hissediyorum. Kendi kendimle konuşur gibi yazdığım için cümlelerim samimi ve akıcı oluyor ister istemez. Hele ki istediğim her konuyu ele alabilmenin özgürlüğü… İşte onu hiçbir şeye değişmem.Bu parçada yazarın “bu türdeki yazılarım” dediği tür aşağıdakilerden hangisidir?

 
 
 
 
Soru 8.

Edebiyat Öğretmeni Buket Hanım 11-A sınıfı öğrencilerine şu ödevi vermiştir: Tüm öğrenciler kompozisyon yazacaktır. Herhangi bir konu sınırlaması olmayacaktır. Öğrenciler, kendi düşüncelerini serbestçe ve karşılarındakiyle konuşuyormuş gibi kaleme alacaklardır.Bu ödevi hazırlayan öğrencilerin yazısı aşağıdaki türlerin hangisiyle benzerlik gösterir?

 
 
 
 
Soru 9.

Yazar Sait Faik Abasıyanık’ın doğal güzelliklerini hikâyelerinde anlattığı Burgazada, çöplükten çıkan yangınla büyük tehlike atlattı. Marmara’nın en yeşil ve üçüncü büyük adası olan Burgazada’da yangın, rüzgârın etkisiyle yerleşim birimlerine kadar ilerledi. Büyük panik yaşayan vatandaşlar, adanın sahil kesiminde toplandı.Bir haber yazısından alınan bu parçada aşağıdaki sorulardan hangisinin yanıtı yoktur?

 
 
 
 
Soru 10.

• Tek Adam• Dertli Dolap• Yunus Emre
Yukarıda verilen eserler hangi türde kaleme alınmıştır?

 
 
 
 
Soru 11.

Aşağıdakilerden hangisi anı türünün özelliklerinden biri değildir?

 
 
 
 
Soru 12.

Makale türü edebiyatımıza ________ ile birlikte girmiştir. ________ Agâh Efendi ile birlikte çıkardığı ilk özel gazete olan _________ birinci sayısında yayımlanan “Mukaddime” bizde ilk makale olarak kabul edilir.Bu parçada boş bırakılan yerlere aşağıdakilerden hangileri sırasıyla getirilmelidir?

 
 
 
 
Soru 13.

Sri Lanka’nın dağlık bölgesi, yüksekliği 2 bin metreyi aşan ve adanın merkezinde bulunan bu bölge, aynı zamanda en çok yağmur alan bölge. Nehirlerin kaynaklarının toplandığı yer. Kalu adıyla Hint Okyanusu’na dökülen nehir, geniş bir havzanın içinde bir örümcek ağı gibi irili ufaklı sayısız ırmak ve dereyle beslenerek akıyor. Âdem Zirvesi, diğer adıyla Adam’s Peak bu bölgede bulunuyor. Buranın bir vadi ötesi ise Ratnapura, yani “cevher-şehir”. Bu isim tabii ki de vadinin değerli taşlar bakımından önemli olmasından kaynaklanıyor.Bu parça aşağıdaki metin türlerinin hangisinden alınmıştır?

 
 
 
 
Soru 14.

Aşağıdaki fıkra-makale karşılaştırmalarından hangisi yanlıştır?

 
 
 
 
Soru 15.

Aşağıdakilerden hangisi edebiyatımızdaki ilk eleştiri örneğidir?

 
 
 
 
Soru 16.

1911’de İstanbul’da doğmuşum. Ben doğduğumda ailem Ortaköy’de oturuyormuş. Ömrümün ilk dört yılı orada geçti. Çocukluğuma dair ilk hatıralarım da o yıllara rastlar. Maliye bakanı olan dedeme, zamanın padişahı tarafından “olgun” anlamına gelen “pişmiş” soyadı verildiğini büyüklerim anlatırlardı. Sonra ailemiz Üsküdar’a geldi. Çok sakin bir çocuktum. Ablam okula başlayınca ben de okula gitmeye heveslendim. Ailem ısrarlarıma dayanamayıp beni erken yaşta okula gönderdi.Bu parça aşağıdaki türlerin hangisinden alınmıştır?

 
 
 
 
Soru 17.

I. Endüstri, iş ve ticaret alanlarında ya da iş yerleriyle kişiler arasında yazılan mektuplar iş mektuplarıdır.
II. Biyografi türündeki yazılara eski edebiyatta “tercümeihâl” denmiştir.
III. Dünya edebiyatında deneme türünün en eski örneklerini İngiliz yazar Francis Bacon vermiştir.
Yukarıda numaralanmış yargılar doğru(D)-yanlış(Y) olarak değerlendirildiğinde sıralama aşağıdakilerden hangisi olur?

I — > II — > III
 
 
 
 
Soru 18.

Aşağıdakilerden hangisi anlatmaya bağlı metinlerdendir?

 
 
 
 
Soru 19.

Ankara, 28 Kasım 1978, 10.30Üstat Necip Fazıl’ı Mola Oteli’nde ziyaret ettik. Büyük Doğu’yu son beş sayı çıkarıp kapayışından sonra Akif, Erdem, Rasim onunla ilk kez karşılaşıyorlar. Alaeddin ve Mehmet de var. Üstat: “ Büyük Doğu son çıkışında en parlak dönemini yaşadı. Kapanmasında çeşitli nedenler var ama en büyük amil siz oldunuz.” dedi.Bu parça aşağıdaki türlerin hangisine örnektir?

 
 
 
 
Soru 20.

I. Sansasyonel: Yalanlama.
II. Sürmanşet: Gazetelerin birinci sayfasındaki logonun üzerinde kullanılan başlık.
III. Asparagas: Şişirme haber.
IV. Muhabir: Basın ve yayın organlarına haber toplayan kişi.Haber yazılarıyla ilgili yukarıda numaralanmış kavramlardan hangisi yanlış açıklanmıştır?

 
 
 
 

1 Yıldız2 Yıldız3 Yıldız4 Yıldız5 Yıldız (Bu yazıya oy vermek ister misiniz?)
Loading...
0
Would love your thoughts, please comment.x