Açık Öğretim Sınavı 2017 2. Dönem AÖL Dil ve Anlatım 1 çıkmış sınav sorularını çözerek sınava hazırlanın. Sınav sorularını pdf olarak indirmek için sayfanın alt kısmındaki PDF İNDİR butonuna tıklayın.
Aşağıdakilerden hangisi iletişimin temel ögelerinden değildir?
Anne: Evladım, ödevini yaptın mı? Çocuk: Evet, az önce bitirdim. Anne: Aferin! Bu iletişim örneğinde aşağıdaki ögelerden hangisi belirgin değildir?
Dilin en önemli özelliği toplumdaki insanlar arasında anlaşma sağlayan sosyal bir kurum olmasıdır. Dilin kendine göre birtakım yasaları vardır. İhtiyaçlar doğrultusunda dilde yeni sözcükler türetilir; kullanılan bazı sözcükler anlam kaymasına uğrar. Kullanılmayan sözcükler de unutulup gider. Bu bakımdan dil canlı bir varlıktır. Bu parçada “dil” ile ilgili aşağıdakilerden hangisine değinilmemiştir?
Türkçemizde “yavuz” sözcüğü eskiden kötü bir anlam taşımaktayken günümüzde iyi bir anlam taşıdığını görmekteyiz. Dildeki bu değişim dil bilgisinin hangi kolunun inceleme alanına girer?
Bir ülkede resmî yazışmalarda, gazete ve dergi yazılarında kullanılan dile ___________ denir.Bu cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?
En etkili iletişim aşağıdakilerden hangisiyle yapılır?
Aşağıdakilerden hangisi eklemeli dillerdendir?
• Ünlü uyumu vardır.• Sözcüklerde dil bilgisi bakımından erkek ve dişi tür ayrımı vardır.• Bazı ekler çekim eki olmalarına rağmen yapım eki olarak da kullanılabilir. Ural-Altay dilleriyle ilgili verilen bu cümleler doğru-yanlış olarak değerlendirildiğinde sıralama aşağıdakilerden hangisi olur?
Türkçenin kendine özgü kurallarının oluşmadığı dönemidir. Bu dönemde Türkçe-Moğolca dil birliği görülür. Bu parçada hakkında bilgi verilen dönem aşağıdakilerden hangisidir?
Aşağıdakilerden hangisi Türkçenin gelişmesine katkı sağlayan eserlerden biri değildir?
En geniş anlamıyla konuşmayısağlayan hareketlerin tümüne _______ denir. Bu cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerin hangisi getirilmelidir?
Aşağıdaki sözcüklerin hangisi küçük ünlü uyumuna uymamaktadır?
Aşağıdaki sözcüklerin hangisinin büyük ünlü uyumuna uymama nedeni diğerlerinden farklıdır?
Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ünsüz benzeşmesine (sertleşmesine) uymamaktan kaynaklanan bir yazım yanlışı yapılmıştır?
Aşağıdaki sözcüklerden hangisi ünlüyle başlayan bir ek aldığında ünsüz yumuşamasına uğramaz?
I. Türkçe kökenli sözcüklerde uzun ünlü bulunmaz.II. Türkçe kökenli sözcüklerin büyük ve küçük ünlü uyumuna uyma zorunluluğu yoktur.III. Türkçe kökenli bir sözcükte iki ünlü harf yan yana gelebilir.IV. Türkçe kökenli sözcükler h, f, l, r sesleri ile başlamaz.Numaralanmış özelliklerden hangileri Türkçe için doğrudur?
Aşağıdakilerin hangisinde büyük harflerin kullanımıyla ilgili bir yazım yanlışı yapılmıştır?
Aşağıdakilerin hangisinde “de, da” nın yazımı ile ilgili bir yanlışlık yapılmıştır?
Aşağıdaki cümlelerin hangisinin sonuna nokta (.) getirilemez?
Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yay ayraçla belirtilen yere iki nokta ( : ) getirilmelidir?