2017 2. Dönem AÖL Dil ve Anlatım 3 Çıkmış Sorular

Açık Öğretim Sınavı 2017 2. Dönem AÖL Dil ve Anlatım 3 çıkmış sınav sorularını çözerek sınava hazırlanın. Sınav sorularını pdf olarak indirmek için sayfanın alt kısmındaki PDF İNDİR butonuna tıklayın.

Soru 1.

___________, iletilen bilginin hem gönderici hem de alıcı tarafından anlaşıldığı ortamda bilginin bir göndericiden bir alıcıya aktarılma sürecidir.Bu cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

 
 
 
 
Soru 2.

Önce domatesleri ve biberleri doğrayınız. Kısık ateşte bunları pişirdikten sonra istediğiniz adette yumurta kırarak servise hazırlayınız. Bu parçanında dil hangi işleviyle kullanılmıştır?

 
 
 
 
Soru 3.

Aşağıdakilerden hangisi iletişimin ögelerinden değildir?

 
 
 
 
Soru 4.

Aşağıdakilerden hangisi sunumda görsel malzeme kullanılmasının amaçlarından değildir?

 
 
 
 
Soru 5.

I. Sunum yapılacak yerin fiziki ve teknolojik imkânlarını kontrol etmek

II. Dinleyicilerin soru sormasına imkân vermek

III. Ses tonu, jest ve mimiklere dikkat etmek

IV. Sunum hazırlarken farklı kaynaklardan yararlanmak
Numaralanmış özelliklerden hangileri sunumdan önce yapılması gerekenleri belirtmektedir?

 
 
 
 
Soru 6.

• Tartışma aynı zamanda zıtlaşma demektir.
• Tartışma sözlü anlatım türlerinden biridir.
• Tartışma yoluyla düşünce, gözlem, kanı ve inançların etkilenmesi amaçlanır. Bu cümleler doğru-yanlış bakımından değerlendirildiğinde sıralama aşağıdakilerden hangisi olur?

 
 
 
 
Soru 7.

Aşağıdakilerden hangisi tartışmaların sağlıklı bir şekilde yürütülmesi için yapılması gerekenlerden değildir?

 
 
 
 
Soru 8.

Panel, düzenleniş itibarıyla aşağıdakilerden hangisiyle benzerlik gösterir?

 
 
 
 
Soru 9.

Bir şeyin hatırlanması için yazılan kısa yazılardır. Okunanı veya dinleneni olduğu gibi kâğıt üzerine aktarma değildir. Yararlı bulunan temel noktalar ayrılmalıdır. Bu parçanında hakkında kısaca bilgi verilen kavram aşağıdakilerden hangisidir?

 
 
 
 
Soru 10.

Bugün de sonbahardan süzülüp doğdu akşam Dağların yere indi koyu, serin gölgesi Uludağ etekleri al ipekten bu akşam Düştü yeşil ovaya kubbelerin gölgesi Bu dörtlüğe hâkim olan tema aşağıdakilerden hangisidir?

 
 
 
 
Soru 11.

Aşağıdaki konulardan hangisi diğerlerinden daha fazla sınırlandırılmıştır?

 
 
 
 
Soru 12.

Zehra sağ yandaki sırt çantasını kucağına aldı, ön gözünü karıştırdı. Bankın ucuna kayıp çantayı aralarına yerleştirdi. Oturduğu yerde parmak uçlarının üzerinde yükselmişti. İçinden teker teker diş fırçasını, macunu, rimeli, göz kalemini, cüzdanı,çorabını, tarağı, cep telefonunu çı karıp eteğinde oluşan minik çukura koyduktan sonra çıkardı anahtarları.Bu parçanınnın anlatım biçimi aşağıdakilerden hangisidir?

 
 
 
 
Soru 13.

Sevimsiz formalara, bitmek bilmeyen ders saatlerine, çekilmez kurallarına rağmen okul yılları yaşamımızda hasretle andığımız bir dönemdir. Anılar, aradan geçen yıllardan süzüldüğünde geriye yüzümüzde hoş bir gülümseme kalır. Dostluklar, arkadaşlara yapılan şakalar, ihlal edilen okul kuralları, öğretmenlere isyan, kırılan dersler… Bu parçanında asıl üzerinde durulan aşağıdakilerden hangisidir?

 
 
 
 
Soru 14.

(I) Önce kemençeler durdu, sonra horon tepenler. (II) Güvertedeki askerler birbirlerine baktı. (III) Sessizlik,Teğmen Azmi Efendi’nin ‘‘Top başı na!’’ emriyle sona erdi. (IV) Ne yapacağımızı bilemez bir hâlde, heyecanla top başlarına koştuk. Bu parçanında numaralanmış cümlelerden hangisi kanıtlanabilirlik bakımından diğerlerinden farklıdır?

 
 
 
 
Soru 15.

Aşağıdaki cümlelerin hangisinde dolaylı anlatım kullanılmıştır?

 
 
 
 
Soru 16.

Aşağıdakilerin hangisinde birinci kişili anlatım kullanılmıştır?

 
 
 
 
Soru 17.

Öykülerin hepsi yazarın üslubu, ince ince işlenmiş güzel cümleleri ve sarkmayan iyi kurgusuyla insanda okuma isteğini kamçılıyor. Bu cümlede söz konusu öykülerin hangi özelliği üzerinde durulmuştur?

 
 
 
 
Soru 18.

Aşağıdakilerden hangisi alışılmamış bağdaştırmaya örnek olamaz?

 
 
 
 
Soru 19.

I. İnandırma, aydınlatma, kendi görüşünü kabul ettirme amaç edinilir.

II. Dil daha çok sanatsal işlevde kullanılır.

III. Kelime ve kelime grupları daha çok mecaz anlamda kullanılır.

IV. Kavramları tanımlama ve açıklama önemlidir.
Numaralanmış özelliklerden hangileri kanıtlayıcı anlatım için söylenemez?

 
 
 
 
Soru 20.

Ülkemiz gelecek haftadan itibaren Sibirya üzerinden gelen çok soğuk ve kar yağışlı bir havanın etkisine girecek. Ülkemizin iç ve doğu kesimlerinde kar, sahil bölgelerinde şiddetli yağmur görülecek. Bu parçanın aşağıdakilerden hangisine örnektir?

 
 
 
 

1 Yıldız2 Yıldız3 Yıldız4 Yıldız5 Yıldız (Bu yazıya oy vermek ister misiniz?)
Loading...
0
Would love your thoughts, please comment.x