2017 3. Dönem AÖL Dil ve Anlatım 5 Çıkmış Sorular

Açık Öğretim Sınavı 2017 3. Dönem AÖL Dil ve Anlatım 5 çıkmış sınav sorularını çözerek sınava hazırlanın. Sınav sorularını pdf olarak indirmek için sayfanın alt kısmındaki PDF İNDİR butonuna tıklayın.

Soru 1.

Sanatsal metinler için aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

 
 
 
 
Soru 2.

Kavuklu: Sorma Tosuncuğum! Bir felaket atlattım ki tarifi kabul etmez. Pişekâr: Aman, geçmiş olsun Hamdiciğim! Kavuklu: Geçmiş olsun ki geçmiş olsun! Pişekâr: Naklet bakayım, merak ettim. Bu parçanın aşağıdakilerin hangisine örnektir?

 
 
 
 
Soru 3.

Aşağıdakilerden hangisi anlatmaya dayalı metinlerden değildir?

 
 
 
 
Soru 4.

17 Nisan Cuma, 1953 Baktım çocuklar uçurtma uçuruyor. Her yıl ilk yaz aylarında, uçurtmayı gördüm mü bir üzüntü kaplar içimi, ağlamaklı olurum. Ben uçurtma uçurmadım ki!.. Çocukluğumda pek isterdim, o renk renk kâğıtlardan yapılmış uçurtmaların havalanmasına içimi çekerek bakardım. Bu parçanın aşağıdaki metin türlerinin hangisinden alınmıştır?

 
 
 
 
Soru 5.

Aşağıdakilerden hangisi anı ile günlük türünün ortak özelliği olarak söylenebilir?

 
 
 
 
Soru 6.

15 Haziran 1925’te İzmir’in Menemen ilçesinde doğdu. 11 Ekim 2005’te İstanbul’da yaşamını yitirdi. İzmir’de Karşıyaka Cumhuriyet İlkokulu ve Karşıyaka Ortaokulunu bitirdi. Atatürk Lisesini bitirdikten sonra girdiği İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesindeki öğrenimini yarıda bıraktı. Yeni Ortam, Dünya, Milliyet, Söz gazetelerinde köşe yazıları yazdı. Bu parçanın aşağıdaki metin türlerinin hangisinden alınmıştır?

 
 
 
 
Soru 7.

İzmir’de balıkçı ağlarına takılan camgöz cinsi köpek balığı, bir balık çıda sergilenmeye başlandı. Ağlara dolanan camgöz cinsi köpek balığını, mezattan bir vatandaş satın aldı. Bu parçanın aşağıdaki anlatım özelliklerinden hangilerine sahiptir?

 
 
 
 
Soru 8.

Çanakkale Savaşı’yla ilgili yayımlanmış yapıtların büyük çoğunluğu, ne yazık ki, yabancı kaynaklıdır. Özellikle savaş sırasındaki olaylar hakkında önemli ipuçları veren anılar, araştırmalar ve görsel malzemeler o dönemde düşmanımız olan ülkelerin arşivlerinde Türk tarafıyla kıyaslanamayacak denli çoktur. Bu parçanınnın anlatımında aşağıdakilerin hangisinden yararlanılmıştır?

 
 
 
 
Soru 9.

Aşağıdakilerden hangisi fıkra ile denemenin ortak özelliklerinden değildir?

 
 
 
 
Soru 10.

________ “ben”in ülkesidir. Ben demekten çekinen, her görgüsüne, her görevine ister istemez benliğinden bir parça kattığını kabul etmeyen kişi bu türe özenmesin. Çünkü “ben”in ne ispata ne de kendini olduğu gibi anlatmaya ihtiyacı vardır. Bu parçanında boş bırakılan yere aşağıdaki türlerden hangisi getirilmelidir?

 
 
 
 
Soru 11.

Aşağıdakilerden hangisi makale türü için söylenemez?

 
 
 
 
Soru 12.

Bizde tenkit elbette yok. Tenkidi, tenkit ahlakını sanat adamları kurar. Onlar sanatla ilişiği olmayan duygularla, düşüncelerle birbirini övdükçe, sanatlarını her şeyden ve kendi kendilerinden üstün tutup yalandan kaçınmadıkça bizde tenkit olmayacaktır. Sanat adamında olmayan bir ahlakı tenkitçiden nasıl bekleyebiliriz? Bu parçanın aşağıdaki metin türlerinin hangisinden alınmıştır?

 
 
 
 
Soru 13.

Aşağıdakilerden hangisi eleştiri yazarı için söylenemez?

 
 
 
 
Soru 14.

I. Tiyatro – Göstermeye dayalı edebî metin

II. Roman – Coşku ve heyecanı dile getiren edebî metin

III. Sohbet – Kişisel hayatı konu alan öğretici metin

IV. Makale – Gazete çevresinde geli şen öğretici metin
Yukarıdaki numaralanmış eşleştirmelerden hangileri yanlıştır?

 
 
 
 
Soru 15.

Aşağıdakilerden hangisi göstermeye dayalı metinlerden değildir?

 
 
 
 
Soru 16.

27.02.2017
TÜRK DİL KURUMU BAŞKANLIĞINA
ANKARA
Kurumunuz tarafından yayımlanan ve aşağıda ismi yazılan eseri, verilen adrese göndermenizi saygılarımla arz ederim.
Türkçe Sözlük: 20 adet
İmza
Adı Soyadı

Başak Kırtasiyesi
Tıp Fakültesi Cad.
Mamak / ANKARA
Bu mektup aşağıdakilerden hangisine örnektir?

 
 
 
 
Soru 17.

Türk edebiyatında ilk biyografi yazarı XV. yüzyılda yaşayan -. XX. yüzyılda _________ modern anlamda biyografi türünün ilk örneklerini vermiştir. Bu cümlede boş bırakılan yerlere aşağıdakilerden hangileri sırasıyla getirilmelidir?

 
 
 
 
Soru 18.

Aşağıdaki biyografi ve otobiyografi karşılaştırmalarından hangisi yanlıştır?

 
 
 
 
Soru 19.

Aşağıdaki parçalardan hangisi sanatsal metne örnektir?

 
 
 
 
Soru 20.

Aşağıdakilerden hangisi makale yazarlarımızdan biri değildir?

 
 
 
 

1 Yıldız2 Yıldız3 Yıldız4 Yıldız5 Yıldız (Bu yazıya oy vermek ister misiniz?)
Loading...
0
Would love your thoughts, please comment.x