Açık Öğretim Sınavı 2017 3. Dönem AÖL Sosyoloji 1 çıkmış sınav sorularını çözerek sınava hazırlanın. Sınav sorularını pdf olarak indirmek için sayfanın alt kısmındaki PDF İNDİR butonuna tıklayın.
Toplumsal ilişkileri, bu ilişkilerin nasıl ortaya çıktığını toplumsal olay ve olgular yoluyla anlamaya ve açıklamaya çalışan bilimdir. Tanımı verilen bilim aşağıdakilerden hangisidir?
“Birinci Dünya Savaşı” aşağıdaki kavramlardan hangisine örnektir?
Robert Redfield, toplumları sınıflandırırken aşağıdaki ölçütlerden hangisini kullanmıştır?
Aşağıdakilerden hangisi bilimsel yöntemin temel aşamalarından biri değildir?
Eski bilgilerimizi bir tarafa koyarak yeni bir araştırmaya girersek, araştırdığımız konuda tarafsız ve ön yargı sız davranma olasılığı da artacaktır. Bu ifadede bilimsel çalışmalarda uyulması gereken hangi ilkeden söz edilmiştir?
Aşağıdakilerden hangisi sosyolojinin bilim olmasını sağlayan özelliklerden biri değildir?
• Sohbet havasında geçer. • Yüz yüze ilişkiye dayanır. • Ses veya görüntü kayıt cihazları da kullanılır. Özellikleri verilen araştırma tekniği aşağıdakilerden hangisidir?
Aşağıdakilerden hangisi “verilmiş statü” ye örnektir?
Türkiye’de yağlı güreş sporu yapılması aşağıdaki kavramlardan hangisine örnektir?
Toplumsal sapma ile ilgili aşağıda verilen yargılardan hangisi doğrudur?
Bir tiyatro, futbol karşılaşması ya da film izleyenler, konser dinleyenler aşağıdaki kavramlardan hangisine örnektir?
Aile, arkadaş, komşu, akraba gibi toplumsal gruplar aşağıdaki kavramlardan hangisi ile ifade edilir?
Aşağıdakilerden hangisi milleti oluşturan unsurlardan değildir?
Aşağıdakilerden hangisi kentleşmenin doğurduğu olumsuz sonuç lardan değildir?
I. İkincil ilişkiler hakimdir. II. Tarım ve hayvancılığa dayalıdır. III. Cinsiyete dayalı iş bölümü vardır. Yukarıdaki özeliklerden hangileri köyler için geçerlidir?
Aşağıdakilerden hangisi toplumsal grupların özeliklerinden değildir?
Kendi çocuğunun öğretmeni olan bir kadın, evde çocuğuna anne gibi davranması gerekirken öğretmen gibi davranmaktadır. Bu durum aşağıdakilerden hangisine örnektir?
I. Bir iş yeri sahibinin iflas etmesi II. Bir fabrikatörün yeni bir fabrika açması III. Bir köylünün şehre göç ederek işçi olması Yukarıdakilerden hangileri yatay hareketlilik örneğidir?
En az iki kişinin belli bir amaçla oluşturduğu ortak değer ve normlara sahip, göreli sürekliliği olan toplumsal bir varlıktır. Tanımı verilen kavram aşağıdakilerden hangisidir?
Kentleşmenin nedenleri iki temel gruba ayrılır: İtici nedenler, kırsal alanın ekonomik, kültürel, sosyal olanaklarının yetersizliği sonucunda oluşmaktadır. Çekici nedenler, kent yaşantısının sağladığı olanaklar sonucunda oluşmaktadır. Buna göre aşağıdakilerden hangisi çekici nedenlerdendir?