2017 3. Dönem AÖL Türk Edebiyatı 5 Çıkmış Sorular

Açık Öğretim Sınavı 2017 3. Dönem AÖL Türk Edebiyatı 5 çıkmış sınav sorularını çözerek sınava hazırlanın. Sınav sorularını pdf olarak indirmek için sayfanın alt kısmındaki PDF İNDİR butonuna tıklayın.

Soru 1.

Edebî metinler, gerçeğin yazarın hayal dünyasında yeniden şekillenmesiyle ortaya çıkar. Edebî metinlerin, toplumun içinden geçtiği tarihî ve sosyal şartlardan belli ölçüde etkiler taşıması çok doğaldır. Bu etkileniş kişiye özgüdür ve yazardan yazara farklılık gösterir. Bu parçanından edebiyatın aşağıdaki bilim dallarından hangisiyle ilişkili olduğu çıkarılamaz?

 
 
 
 
Soru 2.

Aşağıdakilerden hangisi Tanzimat ile edebiyatımıza giren konulardan değildir?

 
 
 
 
Soru 3.

Ne gam, pür-âteş-i hevl olsa da gavgaayı hürriyyet Kaçar mı merd olan bir cân için meydân-ı gayretten Namık Kemal’e ait bu dizelerden yola çıkılarak Tanzimat şiiriyle ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

 
 
 
 
Soru 4.

Aşağıdakilerden hangisi Tanzimat Dönemi’nde gazeteyle birlikte gelişen yazı türlerinden biridir?

 
 
 
 
Soru 5.

Aşağıdakilerden hangisi Tanzimat İkinci Dönemi’nin özelliklerinden değildir?

 
 
 
 
Soru 6.

Aşağıdakilerden hangisi Tanzimat Birinci Dönem ile İkinci Dönem’in ortak özelliği olarak söylenir?

 
 
 
 
Soru 7.

“Tercüman-ı Ahval Mukaddimesi” ile ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?

 
 
 
 
Soru 8.

Dilber, Kafkaslar’dan İstanbul’a getirilen ve cariye olarak satılan dokuz yaşında bir çocuktur. Dilber’i eski Harput mal müdürlerinden Mustafa Efendi adında biri kırk liraya satın alır. Dilber, evin hanımı ve Arap cariye Teravet’in baskısına, yaşının üstünde yaptırılan işlere dayanamaz ve evden kaçar. Ancak eski sahibine geri verilir. Sergüzeşt’ten alınan bu parçayla ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

 
 
 
 
Soru 9.

Silmedik bunca yetimin gözünün yaşlarını Taşa topraklara sürdük o güzel başlarını Vatanın bağrına vurduk vatanın taşlarını Vatanın bağrına düşman dayadı hançerini Yoğimiş kurtaracak bahtı kara maderini Tanzimat Dönemi’nde yazılmış bir mersiyeden alınan bu dizelerle ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

 
 
 
 
Soru 10.

______, 17. yüzyılda ortaya çıkan klasisizm akımının aşırı kuralcılığına tepki olarak doğmuştur. Bu akımda hayaller, duygular ve coşkulara önem verilmiştir. Bu parçanında boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

 
 
 
 
Soru 11.

Aşağıdaki eserlerin hangisinde Batılılaşma konusu ele alınmamıştır?

 
 
 
 
Soru 12.

Sanatçı, şiir ve tiyatro alanlarında eserler vermiştir. Türk şiirini geleneklerden kurtararak şiirimize Batılı bir kimlik kazandırmıştır. Şiirlerinde aşk, ölüm, doğa, ümit, feryat gibi lirik duyguları işlemiştir. En ünlü şiiri karı sının ölümü üzerine yazdığı “Makber” isimli mersiyedir. Bu parçanında sözü edilen sanatçı aşağıdakilerden hangisidir?

 
 
 
 
Soru 13.

“Talim-i Edebiyat” isimli eserin özelliği aşağıdakilerden hangisidir?

 
 
 
 
Soru 14.

Recaizade Mahmut Ekrem aşağı daki edebî türlerin hangisinde eser vermemiştir?

 
 
 
 
Soru 15.

Aşağıdaki eserlerden hangisinin türü diğerlerinden farklıdır?

 
 
 
 
Soru 16.

Namık Kemal ile ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

 
 
 
 
Soru 17.

Aşağıdakilerden hangisi Birinci Dönem Tanzimat edebiyatının temsilcilerinden değildir?

 
 
 
 
Soru 18.

Aşağıdakilerden hangisi Namık Kemal’in çıkarttığı gazetelerden biri değildir?

 
 
 
 
Soru 19.

Divan edebiyatının bu nazım biçiminin en güzel örneklerini Tanzimat Dönemi’nde Ziya Paşa vermiştir. Bu nazım biçimi her biri “aa, xa, xa, xa” şeklinde uyaklanan 5 10 bentten meydana gelmiştir.Bu parçanında sözü edilen nazım bi çimi aşağıdakilerden hangisidir?

 
 
 
 
Soru 20.

Aşağıdakilerden hangisi Tanzimat edebiyatının başlamasında etkili olmuştur?

 
 
 
 

1 Yıldız2 Yıldız3 Yıldız4 Yıldız5 Yıldız (1 Kişi oy verdi, 5 üzerinden ortalama puan: 5,00. Bu yazıya oy vermek ister misiniz?)
Loading...
0
Would love your thoughts, please comment.x