2018 1. Dönem AÖL Dil ve Anlatım 4 Çıkmış Sorular

Açık Öğretim Sınavı 2018 1. Dönem AÖL Dil ve Anlatım 4 çıkmış sınav sorularını çözerek sınava hazırlanın. Sınav sorularını pdf olarak indirmek için sayfanın alt kısmındaki PDF İNDİR butonuna tıklayın.

Soru 1.

O sırada canhıraş bir çığlık duyuldu yokuştan. Balıkçı Ali’nin sesiydi bu. Ellerindeki balık torbalarını, üzümleri yere atıp koştular. Onlar koşarken Balıkçı Ali’nin motosikleti bayırdan aşağıya gürültüyle yuvarlanıyordu. Selim’le Necip, Balıkçı Ali’yi yerde kıvranırken buldular. Bu parçanınnın anlatımında aşağıdakilerden hangisi kullanılmıştır?

 
 
 
 
Soru 2.

Nerden geliyorsun? Nice bir eski kâğıtta Kaldık biz okunmaz yazılar; yok bilen artık Kim yazdı? Kim öfkeyle buruşturdu ve tek tek Kim çiğnedi bilmem? Ne vakit nerde unuttu? Bu dizelerde aşağıdakilerden hangisi yoktur?

 
 
 
 
Soru 3.

Aşağıdaki cümlelerin hangisinde küçültme adı kullanılmıştır?

 
 
 
 
Soru 4.

Çevremizde gördüğümüz varlıkları,mekânları tanıtmak ve okuyanın gö zünde kolayca canlandırabilmek için _________ yararlanırız. Bu cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

 
 
 
 
Soru 5.

Aşağıdaki cümlelerin hangisinde soru anlamı sıfatla sağlanmıştır?

 
 
 
 
Soru 6.

Sıfatlar isimlerden önce gelerek onları niteler veya belirtir. Buna göre “büyük” sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisinde sıfat göreviyle kullanılmıştır?

 
 
 
 
Soru 7.

Gülün tam ortasında ağlıyorum Her akşam sokak ortasında öldükçe Önümü arkamı bilmiyorum Azaldığını duyup duyup karanlıkta Beni ayakta tutan gözlerinin Bu dizelerde aşağıdakilerden hangisi kullanılmıştır?.

 
 
 
 
Soru 8.

Aşağıdaki cümlelerden hangisinin yüklemi zamirdir?

 
 
 
 
Soru 9.

Bu ıssız, gölgesiz yolun sonunda Gördüğün bu tümsek Anadolu’nda, İstiklâl uğrunda, namus yolunda Can veren Mehmed’in yattığı yerdir. Bu dörtlük aşağıdakilerden hangisine örnektir?

 
 
 
 
Soru 10.

Aşağıdaki cümlelerin hangisinde eylem geniş zamanla çekimlenmiştir?

 
 
 
 
Soru 11.

Nesne alabilen eylemler geçişlidir.
Buna göre aşağıdaki eylemlerden hangisi geçişlidir?

 
 
 
 
Soru 12.

• Söz sanatlarına, kelime oyunlarına bolca yer verilir.
• Dil daha çok sanatsal işlevde kullanılır.
• Verilen bilgiler örneklerle ve tanımlarla pekiştirilir. “Öğretici anlatım” la ilgili verilen bu cümleler doğru-yanlış bakımından değerlendirilirse sıralama aşağıdakilerden hangisi olur?

 
 
 
 
Soru 13.

İstiyorlar ki değer ölçülerimizi, onlar gibi Avrupa oyun yazarlığı ölçülerine uyduralım. İstiyorlar ki onlar gibi biz de Avrupalı eleştirmenlerin kireçlenmiş yargılarını papağan gibi burada en iyi geveleyene bilgili eleştirmen, Avrupalı yazarların konusuna ve oyun çatısına en çok yakışana usta yazar diyelim. Bu parçanında aşağıdaki anlatım türlerinden hangisi ağır basmaktadır?

 
 
 
 
Soru 14.

“Yukarı” sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisinde yer yön zarfı olarak kullanılmıştır?

 
 
 
 
Soru 15.

• Bu anlatımda metinler varsayımla oluşturulur.
• Verilerden yola çıkılarak geleceğe ait tahminler yapılabilir.
• Olandan çok, olması istenen anlatılır. Bu özellikler aşağıdaki anlatım türlerinden hangisine aittir?

 
 
 
 
Soru 16.

Hobbitler gelip yüzlerce ağacı kesmiş,kestiklerini ormanda üst üste yı ğıp büyük bir ateş yakmış ve Çalçit’in doğusundaki bütün araziyi uzun bir şerit hâlinde tutuşturup kül etmiş. Bundan sonra ağaçlar saldırıyı kesmiş fakat onlara düşman olmuşlar. Bu parçanında kullanılan anlatım türü aşağıdakilerden hangisidir?

 
 
 
 
Soru 17.

Yaz aylarında sofralara salkım salkım ferahlık taşıyan üzüm, kış aylarında da(I) sofrada kalabilmek için(II) uzun ve(III) zahmetli bir(IV) yolculuğa çıkıyor. Bu cümlede numaralanmış sözcüklerden hangisi edat veya bağlaç değildir?

 
 
 
 
Soru 18.

Tek kişinin konuşmasına, tiyatro oyunlarında kahramanlardan birinin sahnede kendi kendine yaptığı uzun konuşmaların bütününe _________ denir. Bu cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

 
 
 
 
Soru 19.

Aşağıdakilerden hangisi Tanzimat Dönemi’nde mizah türünün başarılı örnekleri arasında gösterilebilir?

 
 
 
 
Soru 20.

Aşağıdaki cümlelerin hangisinde aslında ünlem olmadığı hâlde ünlem olarak kullanılmış bir sözcük vardır?

 
 
 
 

1 Yıldız2 Yıldız3 Yıldız4 Yıldız5 Yıldız (Bu yazıya oy vermek ister misiniz?)
Loading...
0
Would love your thoughts, please comment.x