2018 1. Dönem AÖL Dil ve Anlatım 7 Çıkmış Sorular

Açık Öğretim Sınavı 2018 1. Dönem AÖL Dil ve Anlatım 7 çıkmış sınav sorularını çözerek sınava hazırlanın. Sınav sorularını pdf olarak indirmek için sayfanın alt kısmındaki PDF İNDİR butonuna tıklayın.

Soru 1.

Aşağıdakilerden hangisi öğretici metinlerle ilgili kavramlardan değildir?

 
 
 
 
Soru 2.

2016 yılında siz değerli yolcularımıza yeni seferlerimizle uzağı yakın etmeye devam edeceğiz. Bu cümlede dil ağırlıklı olarak hangi işlevde kullanılmıştır?

 
 
 
 
Soru 3.

Aşağıdaki sanatçılardan hangisinin fabl türünde eseri yoktur?

 
 
 
 
Soru 4.

Aslan toprakla oynuyormuş bir gün; Bir de bakmış pençesinde fare, Aslan, aslan yürekliymiş o gün, Kıymamış canına, bırakmış yere. Boşa gitmemiş bu iyiliği. Bu parçanın aşağıdaki sanat metinlerinin hangisinden alınmıştır?

 
 
 
 
Soru 5.

Kökeni kesin olarak bilinmemekle birlikte sözlü gelenekten derlendiği sanılan ilk Türkçe masal kitabı “Billur Köşk Masalları”dır. “Bir varmış, bir yokmuş” diye başlayıp bizi padişahlarülkesinden devler diyarına götü ren, prenslerle tanıştıran bu masalları Tahir Alangu derleyerek kaleme almıştır. Bu metinde aşağıdaki anlatım türlerinden hangisi kullanılmıştır?

 
 
 
 
Soru 6.

Aşağıdaki sanatçı – eser eşleştirmelerinden hangisi yanlıştır?

 
 
 
 
Soru 7.

Aşağıdaki parçaların hangisinde farklı bir bakış açısı kullanılmıştır

 
 
 
 
Soru 8.

Aşağıdakilerden hangisi modern Türk hikâyeciliğine katkı yapmış sanatçılardan değildir?

 
 
 
 
Soru 9.

Aşağıdakilerden hangisi durum hikâyesinin özelliklerinden değildir?

 
 
 
 
Soru 10.

Servetifünun edebiyatının en önemli hikâyecisidir. Hikâyeleri üslup bakımından zengin ve liriktir. Yazarın hikâyelerindeki dili romanlarına göre sadedir. Hikâyelerinin konuları yerli ve millîdir. Belli başlı hikâyeleri şunlardır: “Bir İzdivacın Tarih-i Muaşakası, Heyhat, Solgun Demet, Onu Beklerken”.Bu parçanında tanıtılan sanatçı aşağıdakilerden hangisidir?

 
 
 
 
Soru 11.

Aşağıdakilerden hangisi Servetifünun Dönemi hikâyesinin özelliklerinden değildir?

 
 
 
 
Soru 12.

Olayları ve kişileri bir bilim adamı gözüyle inceleyen romancılar gerçekçiliği ileri boyutlara götürmüşlerdir. Emile Zola ve Alphonse Daudet en önemli temsilcilerindendir. Bu parçanında sözü edilen roman türü aşağıdakilerden hangisidir?

 
 
 
 
Soru 13.

Aşağıdakilerden hangisi Millî Edebiyat Dönemi roman yazarlarından değildir?

 
 
 
 
Soru 14.

Aşağıdakilerden hangisi seyretmeye dayalı sanat dallarında değildir.?

 
 
 
 
Soru 15.

Olaylar merak uyandıracak ve şaşırtacak biçimde düzenlenir. Çoklukla güldürmekten başka bir amacı olmayan komedyalardır. Moliere’in “Scapin’in Dolapları” isimli eseri bu türün örneklerindendir. Bu parçanında özellikleri verilen komedya türü aşağıdakilerden hangisidir?

 
 
 
 
Soru 16.

Aşağıdakilerden hangisi Karagöz oyununun tiplerinden değildir?

 
 
 
 
Soru 17.

Bütün sevgilerimi atıp içimden, Varlığımı yalnız ona verdim ben, Elverir ki bir gün bana derinden Ta derinden bir gün bana “Gel!” desin Bu dizeler aşağıdaki şiir türlerinden hangisine aittir?

 
 
 
 
Soru 18.

Bir yetim görünce döktür dişini Bozmaya çabala halkın işini Günde yüz adamın vur kır dişini Bir yarayı sarmak için yeltenme Bu dizelerde görülen söz sanatı aşağıdakilerden hangisidir?

 
 
 
 
Soru 19.

I. Kaside

II. Sone

III. Türkü

IV. Terza-rima
Numaralanmış nazım biçimlerinden hangileri Batı etkisinde gelişen Türk şiirine aittir?

 
 
 
 
Soru 20.

Denizde ürperen dalgalar gibi, Alnında yeni bir çizgi var gibi, Uzaklaşan yıllar sana yâr gibi, Ömrün artık yazdan ayrılıp gider.Bu dizelerde işlenen konu aşağıdakilerden hangisidir?

 
 
 
 

1 Yıldız2 Yıldız3 Yıldız4 Yıldız5 Yıldız (Bu yazıya oy vermek ister misiniz?)
Loading...
0
Would love your thoughts, please comment.x