2018 1. Dönem AÖL Türk Edebiyatı 1 Çıkmış Sorular

Açık Öğretim Sınavı 2018 1. Dönem AÖL Türk Edebiyatı 1 çıkmış sınav sorularını çözerek sınava hazırlanın. Sınav sorularını pdf olarak indirmek için sayfanın alt kısmındaki PDF İNDİR butonuna tıklayın.

  • 2.335 kez görüntülendi.

Soru 1.

Aşağıdakilerden hangisi edebî bir metin özelliği taşır?

 
 
 
 
Soru 2.

Aşağıdakilerden hangisi edebî metinlerin özelliklerinden değildir?

 
 
 
 
Soru 3.

Aşağıdakilerin hangisinde görsel sanatlar bir arada verilmiştir?

 
 
 
 
Soru 4.

Ne zaman seni düşünsem Bir ceylan su içmeye iner Çayırları büyürken görürüm Her akşam seninle Yeşil bir zeytin tanesi Bir parça mavi deniz Alır beni Bu dizeler konusuna göre aşağıdaki şiir türlerinden hangisine örnektir?

 
 
 
 
Soru 5.

Harbe giden sarı saçlı çocuk Gene böyle güzel dön Dudaklarında deniz kokusu Kirpiklerinde tuz Harbe giden sarı saçlı çocuk Bu dizelerle ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

 
 
 
 
Soru 6.

Hediye namiyle bir şey gönderme Âdet edip hiç misafir kondurma Komşun evi yanar iken söndürme El kâriyçin bir adım da uzanma Bu dörtlükte görülen söz sanatı aşağıdakilerden hangisidir?

 
 
 
 
Soru 7.

I. Tanrım! Şuracıkta sen bari gözlerimi yum. Sen bana en son kalan; ben, senin en son kulun. Bu akşam, karanlığa gömülen İstanbul’un En sessiz köşesinde uyumak istiyorum.

II. Gözü cân esrütmeğe hammâr imiş Kaşı gönül yıkmağa mimâr imiş Diledim hâlim ki gözüne diyem Turfa budur gözleri bimâr imiş

III. Sefil baykuş ne gezersin bu yerde Yok mudur vatanın illerin hani Küsmüş müsün selâmımı almadın Şeydâ bülbül şirin dillerin hani

IV. Bülbülüm bağ gezerim Aşığım dağ gezerim Yüz yerde yüz yaram var El sanır sağ gezerim
Yukarıdaki dörtlüklerden hangileri aynı edebî geleneğe aittir?

 
 
 
 
Soru 8.

Çoktandır tekneyi aldı sular Çoktandır ümitler sende ölüm Sabır tesbihim kopmak üzredir Ne gün kalkacak bu perde ölüm Bu dörtlükte görülen söz sanatı aşağıdakilerden hangisidir?

 
 
 
 
Soru 9.

Sensiz doğacak güneşin yüzünde kareler var Her bahar ve her çiçek aşkımı söyler ağlar Bu dizelerde görülen söz sanatı aşağıdakilerden hangisidir?

 
 
 
 
Soru 10.

Nice güzellere bağlandım kaldım Ne bir vefa gördüm ne fayda buldum Her türlü isteğim topraktan aldım Benim sadık yârim kara topraktır Düşman geldi tabur tabur dizildi Alnımıza kara yazı yazıldı Tüfek icat oldu mertlik bozuldu Eğri kılıç kında paslanmalıdır Bu iki dörtlükle ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

 
 
 
 
Soru 11.

Aşağıdakilerden hangisi İslami Devir Türk Edebiyatı’nın dönemlerinden biri değildir?

 
 
 
 
Soru 12.

Böyle bağlar Yâr başın böyle bağlar Gül açmaz bülbül ötmez Yıkılsın böyle bağlar Bu dizelerde görülen uyak çeşidi aşağıdakilerden hangisidir?

 
 
 
 
Soru 13.

Aşağıdaki dizelerden hangisi farklı bir ölçüyle yazılmıştır?

 
 
 
 
Soru 14.

Aşağıdakilerden hangisi halk şiiri nazım biçimlerinden değildir?

 
 
 
 
Soru 15.

Girdim dostun bahçesine Hayran oldum o dallara Çiçeklerin rayhasına Hayran oldum o dallara Bu dörtlük âşık edebiyatı nazım türlerinden hangisine aittir?

 
 
 
 
Soru 16.

Aşağıdakilerden hangisi tasavvuf edebiyatının özelliklerinden değildir?

 
 
 
 
Soru 17.

Bağrına bastığım bahar bakışlım Busen buram buram bendeki bende Beni benliğine bin bin bağla
Yukarıdaki dizelerde “ b” sesi sürekli tekrar edilmektedir. Bu tekrarların oluşturduğu ahenge verilen isim aşağıdakilerden hangisidir?

 
 
 
 
Soru 18.

Yalın ayaklarla koştun mu tarla tarla, Duydun mu çıplak toprağın, çıplak insanın yasını? Ağlayan kadınlarla, ihtiyarlarla, Yaşadın mı bir yağmur duasını? Busbulanık ırmaklarda çimdin mi? Kulak verdin mi yürekten kavala, saza? Bir ipek seccade üstünde gibi huzurlu, Durdun mu toprakta namaza? Bu dizelerin konusu aşağıdakilerden hangisidir?

 
 
 
 
Soru 19.

Herhangi bir konuda bilgi vermek, yol göstermek amacıyla şiir yazmak isteyen şairin kullanması gereken şiir türü aşağıdakilerden hangisidir?

 
 
 
 
Soru 20.

Miskin Yunus bîçareyim Baştan ayağa yâreyim Dost ilinden avâreyim Gel gör beni aşk neyledi Bu dörtlük aşağıdaki edebî geleneklerden hangisine ait olabilir?

 
 
 
 

1 Yıldız2 Yıldız3 Yıldız4 Yıldız5 Yıldız (2 Kişi oy verdi, 5 üzerinden ortalama puan: 3,50. Bu yazıya oy vermek ister misiniz?)
Loading...
0
Would love your thoughts, please comment.x