2018 2. Dönem AÖL Dil ve Anlatım 5 Çıkmış Sorular

Açık Öğretim Sınavı 2018 2. Dönem AÖL Dil ve Anlatım 5 çıkmış sınav sorularını çözerek sınava hazırlanın. Sınav sorularını pdf olarak indirmek için sayfanın alt kısmındaki PDF İNDİR butonuna tıklayın.

Soru 1.

Aşağıdakilerden hangisi orta oyununun bölümlerinden değildir?

 
 
 
 
Soru 2.

Aşağıdakilerin hangisinde anlatmaya dayalı metinler bir arada verilmiştir?

 
 
 
 
Soru 3.

Ömer Seyfettin’in Forsa adlı hikâyesinin metin türü aşağıdakilerden hangisidir?

 
 
 
 
Soru 4.

Özel mektuplarda genellikle dilin hangi işlevi kullanılır?

 
 
 
 
Soru 5.

Farklı becerilere sahip insanların ilgili yerlerde istihdam edilebilmeleri için uygun özelliklerin işveren tarafından bilinmesi gerekir. Kişilerin bu amaçla hazırladıkları forma _________ denir.Bu cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

 
 
 
 
Soru 6.

30.01.1956Az konuşur olmayı erdem saymıyorum artık. Kendini kaçırmak, kendini gizlemek gibi geliyor bana. Bu metnin türü aşağıdakilerden hangisidir?

 
 
 
 
Soru 7.

Anı türünün aşağıdaki metin türlerinden hangisiyle benzerliği en azdır?

 
 
 
 
Soru 8.

Biyografi hakkında aşağıdaki bilgilerden hangisi yanlıştır?

 
 
 
 
Soru 9.

Anı ve biyografi türünün ortak özelliği aşağıdakilerden hangisidir?

 
 
 
 
Soru 10.

(I) Yeryüzü genelinde beş kıtaya da ğılmış on beş turna türü bulunmaktadır. (II) Çöllerin, dağların, donmuş tundraların ve düzinelerce ülkenin sınırları üzerinden göç eder. (III) Bu narin kuşlar, yaşama alanlarını korumaya yönelik çalışmalarda birleşen çeşitli halklar arasında barış elçiliği de yapar. (IV) Ancak günümüzde pek çok turna türü, parklarla korunanarazi parçaları ve yaban hayatı sığı naklarıyla yetinmek zorundalar.
Yukarıdaki numaralanmış cümlelerin hangisinde öznel anlatım söz konusudur?

 
 
 
 
Soru 11.

Şiddetli bir gürültü patırtı cibinliği aşıp üzerime yükleniyor. Nerede olduğumu algılayabilmem için birkaç saniye geçmesi gerekiyor. Buraya yaptığım son seyahatte beni maymunların sabah çağrıları, fillerin gürlemeleri ve boynuzgagalıların kulakları tırmalayan sesleri uyandırmıştı. Şu anda ise uyku mahmurluğunuüzerimden atarken kamyon gürültü leri ve hidrolik pompaların çıkardığı gürültüleri birbirinden ayırt ediyorum. Burası Myanmar’ın Hukavng Vadisi’nin derinliklerine gizlenmiş ve bir zamanlar sadece birkaç yüz kişiye ev sahipliği yapan küçük sevimli Sinbiyang köyü. Bu parçanın aşağıdaki öğretici metinlerin hangisinden alınmıştır?

 
 
 
 
Soru 12.

Beslenme, tüm yaş grupları için sağ lıklı yaşamın temelidir. Vücut, ihtiyacı olan besin değerlerinden yoksun kaldığında, zamanla bazı hastalıklar ortaya çıkmaya başlar. Örneğin B grubu vitaminlerin yetersizliği deri enfeksiyonlarına ve çeşitli psikolojik rahatsızlıklara yol açar. Folik asit ve demir yetersizliği özellikle çocuklar ve gebe kadınlarda kansızlığa neden olmaktadır. Bu metin aşağıdaki türlerin hangisinden alınmıştır?

 
 
 
 
Soru 13.

Gazete yazısı olan fıkra Türk edebiyatının hangi döneminden itibaren görülmeye başlar?

 
 
 
 
Soru 14.

İnsanın arkadaşının, can yoldaşının üç mahalle, beş mahalle ötede değil de cebinde olması ne güzel şey! Ama bu arkadaş bütün arkadaşlıklar gibi bir alışkanlığın, bir sevginin eseridir. Kitapla eğer yaşınız daha pekküçük iken dost olmamışsanız yaş lılık günlerinizde onu sevip arkadaş olmanız mümkün değildir. Nitekim bugünün yaşlı insanları, türlü sebeplerleçocukluklarında kitapla arkadaş lık kurmak imkânını bulamamışlardır. Şimdi onun için yalnızdırlar. Bu metin aşağıdaki türlerin hangisinden alınmıştır?

 
 
 
 
Soru 15.

Aşağıdakilerden hangisi kişisel hayatı konu alan metinlerden biridir?

 
 
 
 
Soru 16.

Boya tüplerinde o renkleri bulamazsınız ( ) onlar karışımlardan doğmuş ( ) ara renklerdir ( )
Yukarıda yay ayraçlarla gösterilen yerlere sırasıyla aşağıdaki noktalama işaretlerinden hangileri getirilmelidir?

 
 
 
 
Soru 17.

Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bağlaç olan “de” nin yazımında yanlışlık yapılmıştır?

 
 
 
 
Soru 18.

Bir sarı yaprak gibi düştü gönlüm yollarınaBuğulu gözlerimden geçmediğin gün olmaz Bu dizelerdeki altı çizili sözcükte görülen ses olayı aşağıdakilerden hangisidir?

 
 
 
 
Soru 19.

Yazılışları ve okunuşları aynı olduğu hâlde anlamları farklı olan kelimelere eş sesli kelime denir.
Buna göre aşağıdaki dizelerde geçen altı çizili sözcüklerden hangisi eş seslidir?

 
 
 
 
Soru 20.

Yazarın herhangi bir konu hakkındaki kişisel duygu ve düşüncelerini okuyucuyla konuşuyormuş gibi bir anlatımla yazdığı yazılara _________ denir.Bu cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

 
 
 
 

1 Yıldız2 Yıldız3 Yıldız4 Yıldız5 Yıldız (Bu yazıya oy vermek ister misiniz?)
Loading...
0
Would love your thoughts, please comment.x