Açık Öğretim Sınavı 2018 2. Dönem AÖL Türk Edebiyatı 1 çıkmış sınav sorularını çözerek sınava hazırlanın. Sınav sorularını pdf olarak indirmek için sayfanın alt kısmındaki PDF İNDİR butonuna tıklayın.
Her gün bu kadar güzel mi deniz? Böyle mi görünür gökyüzü her zaman? Her zaman güzel mi bu kadar, Bu eşya, bu pencere? Bu dizelerin konusu aşağıdakilerden hangisidir?
Nuran’ın gitmesiyle zihnî hayatı durmuş gibiydi. Sanki genç kadın bu mazi rüyasının bütün canlı ve güzel taraflarını beraberinde götürmüş, yerinde tıpkı Mümtaz’ın hayatı gibi bir kül yığını bırakmıştı. O kadar dikkatle hazırladığı, beraberinde yaşadığı kahramanlar, bir daha dirilmelerine imkân olmayan gölgeler, sıska ve cansız kuklalar olmuşlardı. Bu parçanınya göre edebiyatın hangi bilim dalıyla ilişkisi olduğu söylenebilir?
Aşağıdakilerden hangisi sözlü anlatımın özelliklerinden değildir?
Rüya gibi bir yazdı. Yarattın hevesinle Her anını, her rengini, her şi’irini hazdan Hâlâ doludur bahçeler en tatlı sesinle! Bir gün, bir uzak hatıra özlersen o yazdan Bu dörtlükle ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
Dağlar ile taşlar ile Çağırayım Mevlâm seni Seherlerde kuşlar ile Çağırayım Mevlâm seni Bu dörtlük Türk şiirinde hangi geleneğe ait olabilir?
Aşağıdakilerden hangisi divan edebiyatı nazım biçimlerinden biridir?
Aşağıdakilerden hangisi fonetik (işitsel) sanatlardandır?
Aşağıdakilerden hangisi anlatmaya dayalı edebî metinlerden değildir?
Bugün Boğaz masmavi, gür ve koyu yeşil. Yamaçlar çıldırmış renklerle bezenmiş. Aydınlık kimi kez bir tarafa, kimi kez öbür tarafa sıçrıyor. Alçak boylu, tüylü ılgınlar, erguvanların eksik bıraktığı etekleri dolduruyor uçuk pembe rengiyle. Bu parçanınyla ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
Aşağıdakilerden hangisinde hece ölçüsü kullanılmıştır?
Aramızı kesti dumanlı dağlar Tepesinden aşan yollar yücedir Artıyor efkârım yine bu çağlar Bilmiyorum nazlı yârim nicedir Yukarıdaki dörtlük ile ilgili verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?
Beni candan usandırdı cefâdan yâr usanmaz mı Felekler yandı âhımdan murâdım şem’i yanmaz mı Bu beyitte görülen en belirgin söz sanatı aşağıdakilerden hangisidir?
Herkesçe bilinen tarihî bir olayın, şahsın veya sözün hatırlatılması sanatına telmih denir.Buna göre aşağıdakilerden hangisinde telmih sanatına yer verilmiştir?
İncecikten bir kar yağar Tozar Elif Elif diye Deli gönül abdal olmuş Gezer Elif Elif diye Bu dörtlük Türk şiirinde hangi geleneğe ait olabilir?
Yiğitler çağrışır yaman gün olur Allah Allah derler yüksek ün olur Çarha çarha döğüşicek hun olur Hasmın arar koçlar meydan içinde Bu dörtlük koşma türlerinden hangisine örnek olabilir?
Aşağıdakilerden hangisi Tasavvuf şairlerinden değildir?
Gözlerimi gün gibi kamaştıran yüzünü Daha candan görürüm senden uzaklaşınca. Sararırsın dönüşte görünce öksüzünü, Bir gelinlik kız olur aşkım senin yaşınca.Bu şiirin konusuna göre türü aşağıdakilerden hangisidir?
Aşağıdakilerden hangisi âşık edebiyatının özelliklerinden değildir?
Sabahtan kalktım da sütü pişirdim Sütün köpüğünü yere taşırdım Burçak tarlasında aklım şaşırdım Aman ne zor imiş burçak yolması Burçak tarlasında gelin olması Bu dizeler şekil ve içerik özellikleri dikkate alındığında aşağıdakilerden hangisine örnek olabilir?
Perîşân-hâlin oldum sormadın hâl-i perîşânım Gamından derde düştüm kılmadın tedbîr-i dermânım Ne dersin rüzgârım böyle mi geçsin güzel hânım Gözüm cânım efendim sevdiğim devletlü sultânım Bu dizelerle ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenemez?