2018 3. Dönem AÖL Dil ve Anlatım 4 Çıkmış Sorular

Açık Öğretim Sınavı 2018 3. Dönem AÖL Dil ve Anlatım 4 çıkmış sınav sorularını çözerek sınava hazırlanın. Sınav sorularını pdf olarak indirmek için sayfanın alt kısmındaki PDF İNDİR butonuna tıklayın.

Soru 1.

Irmağın karşı kıyısında, dede taştan bir heykel gibi duruyordu. Başımı çevirip az önce geçtiğim korkunç ormana baktım. Arkamdan hâlâ köpekler kovalıyor gibime geldi. Korkudan ırmağa atıldım. Karşı kıyıya geçtiğim zaman deminki korkuma gülüyordum. Bu parçanınnın anlatım türü aşağıdakilerden hangisidir?

 
 
 
 
Soru 2.

İsimlerin durumunu, biçimini, rengini, hareketini bildiren sıfatlara niteleme sıfatları denir.
Buna göre aşağıdaki cümlelerin hangisinde durum bildiren bir niteleme sıfatı kullanılmıştır?

 
 
 
 
Soru 3.

Aşağıdakilerin hangisinde olay farklı bir kişi ağzından aktarılmıştır?

 
 
 
 
Soru 4.

Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi zarftır?

 
 
 
 
Soru 5.

Aşağıdaki seçeneklerden hangisinde altı çizili edatın cümleye kattığı anlam yanlış verilmiştir?

 
 
 
 
Soru 6.

Anlaşılmaz emellerle Hayâl iklimine gitmek için Heyecandan titreyen ellerle Yelken açan yolcular, için için Dolaştılar baştan başa enginleri Bu dizelerde kullanılan anlatım türü aşağıdakilerden hangisidir?

 
 
 
 
Soru 7.

Haber kipleri zaman anlamı; dilek kipleri ise istek, emir, gereklilik, şart anlamları taşır.
Buna göre aşağıdaki cümlelerden hangisinin yüklemi haber kipiyle çekimlenmiştir?

 
 
 
 
Soru 8.

Ova(I) beyaz yağışın altında sonsuzluğunu(II) unutup gitmişti(III). Her köy(IV) ayrı bir dünya idi artık. Bu parçanında altı çizili sözcüklerden hangisi isim değildir?

 
 
 
 
Soru 9.

Fuad Köprülü; orta boylu, zayıf, yeşil gözlü ve bıyıklı idi. Keskin zekâsı dolayısıyla her çevreye kolaylıkla uyum sağlayan hoşsohbet, nüktedan bir kişiydi. Oldukça çalışkan ve sabırlıydı, layık gördüklerine karşı yardımseverdi. Bu parçanınnın anlatım türü aşağıdakilerden hangisidir?

 
 
 
 
Soru 10.

Aşağıdaki cümlelerin hangisinde işaret zamiri vardır?

 
 
 
 
Soru 11.

Bir gün Nasreddin Hoca’ya sormuşlar: “Hoca! Yeni ay doğunca eskisini ne yaparlar?” “Ne yapacaklar?” demiş. “Kırpıp kırpıp yıldız yaparlar.” Bu parçanınnın anlatım türü aşağıdakilerden hangisidir?

 
 
 
 
Soru 12.

Kapının(I) önüne çıktığı zaman sokağı adeta çok uzun(II) bir ayrılıştan(III) sonra görüyormuş gibi(IV) hissetti. Bu cümlede altı çizili sözcüklerden hangisi edattır?

 
 
 
 
Soru 13.

Okulu bitirince ilk işim bunca yıldır hazırlanmış olduğum mesleğimi bir yana bırakmak oldu. Bu cümlede aşağıdaki sözcük türlerinden hangisi yoktur?

 
 
 
 
Soru 14.

Palandöken Dağları, Doğu Anadolu Bölgesi’nde Karasu-Aras Sıradağlarının orta kesiminde, uzunluğu yaklaşık 120 km’yi bulan dağlık kütleye verilen addır. En yüksek yeri orta kesiminde, Erzurum’un güneyindedir. Kuzeyinde faylar boyunca sıralanmış Aşkale, Erzurum ve Pasinler Ovaları yer alır. Bu parçanınnın anlatım türü aşağıdakilerden hangisidir?

 
 
 
 
Soru 15.

Öznenin yaptığı işten yine öznenin kendisinin etkilendiğini gösteren fiillere dönüşlü fiil denir.
Buna göre aşağıdaki cümlelerden hangisinin fiili dönüşlüdür?

 
 
 
 
Soru 16.

ARABACI – Bey ne yapacaksın, dedim, rasathanede? YOLCU – Duymadın mı? ARABACI– Söylemediniz ki! YOLCU – Ben söylemedim ama sen sesi duymadın mı? ARABACI– Hangi sesi? YOLCU – Bir sesleniş duymadın mı? Bu parçanınnın anlatım türü aşağıdakilerden hangisidir?

 
 
 
 
Soru 17.

• Kahramanlar gerçek hayatta karşımıza çıkabilecek kişilerdir.
• Zaman belirli veya belirsizdir. Bazen de zaman ötesi bir durum söz konusudur.
• Mekân olağanüstü ögeler barındırır. Bu cümleler “düşsel anlatım” açısından doğru-yanlış olarak değerlendirildiğinde sıralama aşağıdakilerden hangisi olur?

 
 
 
 
Soru 18.

Bir içim sudur yaşamak Gözlerim gözlerini bulunca Her şeyim tükensin, bırak Kâfi geriye sevdan kalınca Bu dörtlükte aşağıdakilerden hangisi yoktur?

 
 
 
 
Soru 19.

Gözden geçirmeye vaktimiz varsa “hayatımızın nerelerini; nasıl, neden dolayı kaba yaşadık, nereleri inceydi?” sorusu, ince bir soru mu olurdu acaba? Nedir ince olan? Gerekli midir? İnce yaşama, kabasına göre daha mı yaşamaya değerdir? Bu parçanınnın anlatım türü aşağıdakilerden hangisidir?

 
 
 
 
Soru 20.

Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi fiilimsi değildir?

 
 
 
 

1 Yıldız2 Yıldız3 Yıldız4 Yıldız5 Yıldız (Bu yazıya oy vermek ister misiniz?)
Loading...
0
Would love your thoughts, please comment.x