2018 3. Dönem AÖL Dil ve Anlatım 5 Çıkmış Sorular

Açık Öğretim Sınavı 2018 3. Dönem AÖL Dil ve Anlatım 5 çıkmış sınav sorularını çözerek sınava hazırlanın. Sınav sorularını pdf olarak indirmek için sayfanın alt kısmındaki PDF İNDİR butonuna tıklayın.

Soru 1.

Hanımlar akşam yemeğinden kalktıktan sonra Elizabeth hemen ablasının yanına koştu. Hasta ablasını kalın kalın giydirdikten sonra salona indirdi. İki arkadaşı da onu memnuniyet belirten sözlerle karşıladılar, sohbet konusu bulmakta en ufak bir sıkıntı bile çekmiyorlardı. Katıldıkları eğlenceleri ayrıntıları ile betimliyor, fıkralar anlatıyorlardı. Bu parçanınnın anlatım türü aşağıdakilerden hangisidir?

 
 
 
 
Soru 2.

Astronomlar, galaksilerin merkezlerinde süper kara deliklerin olduğuna dair delillere sahipler. Bazı galaksiler “kuasar” içerirler. Kuasarlar bilinen en parlak ve enerjik maddelerdir. Samanyolu’nun bütün yıldızlarının ürettiği kadar enerji üretirler. Bu enerji, galaksinin merkezinde bulunan ve bizim güneş sistemimizden büyük olmayan bir bölgeden gelmektedir. Bu parçanın aşağıdaki metin türlerinin hangisinden alınmış olabilir?

 
 
 
 
Soru 3.

Şiir, yalnız dudaklardan çıkan kelimelerle değil onlarla birlikte dudaklarda sönüp giden ama sönmeyenleri zenginleştiren kelimelerle yazılır. Hangi sessizlik, birbirini seven iki insanın susup birbirlerine bakmalarından daha canlı, daha konuşkandır? Okuyucuyu alıp götüren, onu genişleten şiirler, sessizlikle dokunmuş olanlardır. Şair yalnızlığı içinde, kendini dinleyebildiği nispette insanı ve şiiri bulur. Bu parçanın aşağıdaki metin türlerinin hangisinden alınmış olabilir?

 
 
 
 
Soru 4.

9 Kasım 1966 Dün sabah kafama tokmak yemiş gibi koltuğa yığılmıştım. İçimde yakın bir zelzeleyi haber veren korkunç bir uğultu… Arada bir sızıyordum. Yemek yedim mi bilmiyordum. Yanımda kimler vardı hatırlamıyordum. Kimdim? Nereye gidiyordum? Niçin gidiyordum? Bir tren koltuğuna bırakılmış cansız bir eşya gibiydim. Bu parçanın aşağıdaki metin türlerinin hangisinden alınmış olabilir?

 
 
 
 
Soru 5.

(YÜZBAŞI bir iskemlede oturur, WOYZECK onu tıraş eder.) YÜZBAŞI- Woyzeck, hep böyle arkandan kovalıyorlarmış gibisin. Hava nasıl bugün? WOYZECK- Kötü, yüzbaşım, kötü. Rüzgâr var! YÜZBAŞI- Lodos poyrazdan esiyor olmalı, ha? WOYZECK- Evet, yüzbaşım. Bu parçanın aşağıdaki metin türlerinin hangisinden alınmıştır?

 
 
 
 
Soru 6.

• Her okunduğunda aynı şekilde yorumlanır.
• Kelimeler genellikle yan veya mecaz anlamda kullanılır.
• Ait olduğu toplumun zevk ve kültürünü yansıtır. Sanat metinleri ile ilgili bu cümleler doğru-yanlış bakımından değerlendirildiğinde sıralama aşağıdakilerden hangisi olur?

 
 
 
 
Soru 7.

Bir yazarın gazete ve dergilerde, günlük olarak, herhangi bir konu üzerinde kişisel görüş ve düşüncelerini akıcı bir dille anlattığı yazılardır. Bu cümlede sözü edilen tür aşağıdakilerden hangisidir?

 
 
 
 
Soru 8.

Sait Faik, Cumhuriyet Dönemi hikâyecilerindendir. İlköğrenimi Adapazarı’nda, ortaöğrenimini Bursa’da tamamlamıştır. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesinde, İsviçre ve Fransa’da bir süre yükseköğrenim görmüştür. Türkçe öğretmenliği, adliye muhabirliği gibi işlerde çalışmıştır. Burgaz Adası’ndaki annesiyle birlikte yaşadığı köşk 1964’ten beri Sait Faik Müzesidir. Bu parçanın aşağıdaki metin türlerinin hangisine örnektir?

 
 
 
 
Soru 9.

Aşağıdakilerden hangisi gazete çevresinde gelişen metinlerden değildir?

 
 
 
 
Soru 10.

Ukrayna’nın ikinci büyük kenti Harkov, tipik turistik şehirlerden biri değil. Dolayısıyla birçok şeyi kendiniz keşfediyorsunuz. Pirdennyi Tren İstasyonu’ndan Kiev’e beş saatlik bir yolculuktan sonra ulaşılıyor. Pirdennyi’den metro ile kent merkezine gidebilirsiniz. Yakın yerleri ziyaret edecekseniz otobüs metroya göre daha kullanışlı. Bu parçanın aşağıdaki metin türlerinin hangisine örnek olabilir?

 
 
 
 
Soru 11.

Ülke yönetiminde dilin kullanımıyla ilgili olarak akla ilk gelen şüphesiz Konfüçyüs olmaktadır. Konfüçyüs’e sorarlar: “Bir ülkeyi yönetmek üzere çağrılsaydınız ilk iş olarak ne yapardınız?” Büyük düşünür hemen şu cevabı verir: “Hiç şüphesiz dili değiştirmekle işe başlardım.” Bu parçanınnın anlatım özellikleri aşağıdakilerin hangisinde verilmiştir?

 
 
 
 
Soru 12.

Aşağıdakilerden hangisi olay çevresinde oluşan metne örnektir?

 
 
 
 
Soru 13.

Mithat Cemal “Üç İstanbul”da kurgu itibarıyla başarılı olmuştur. Daha önce de söylediğimiz gibi özellikle dil konusundaki kusurları giderebilmiş olsaydı Türk edebiyatının en güzel örneklerinden biri olacaktı. Yazarın anlatımındaki dağınıklık romanın güzelliklerini ciddi olarak etkilemektedir. Bu parçanın aşağıdaki metin türlerinin hangisine örnektir?

 
 
 
 
Soru 14.

I. Orta oyunu

II. Köşe yazısı

III. Roman

IV. Destan
Numaralanmış türlerden hangileri anlatmaya bağlı edebî metinlerdendir?

 
 
 
 
Soru 15.

Aşağıdaki sanatçılardan hangisi sohbet türünde eser vermemiştir?

 
 
 
 
Soru 16.

Aşağıdakilerden hangisi haber yazılarının özelliklerinden değildir?

 
 
 
 
Soru 17.

Bilirsiniz beni, bilirsiniz de inanmazsınız bu son dediklerime. Saçımın sakalımın akar gibi olduğu, benim kendime çekidüzen vermesini bilmediğim doğrudur ama övünülecek şey mi bu? Süslenmek, bezenmek elimden gelmez ama süslenmeyi, bezenmeyi kötülemeye kalkanlara pek kızarım. Bu parçanın aşağıdaki metin türlerinin hangisine örnektir?

 
 
 
 
Soru 18.

I. Bir düşünceyi kanıtlamayı amaçlar.

II. Yaşanmış olayları konu aldığı için tarihe ışık tutar.

III. Kişisel, sosyal, siyasi vb. konularda yazılır.

IV. Resmî ve kapalı bir anlatım tercih edilir. Anı ile ilgili numaralanmış cümlelerden hangileri doğrudur?

 
 
 
 
Soru 19.

Aşağıdaki eserlerden hangisi günlük türünde değildir?

 
 
 
 
Soru 20.
 
 
 
 

1 Yıldız2 Yıldız3 Yıldız4 Yıldız5 Yıldız (Bu yazıya oy vermek ister misiniz?)
Loading...
0
Would love your thoughts, please comment.x