2018 3. Dönem AÖL Psikoloji 1 Çıkmış Sorular

Açık Öğretim Sınavı 2018 3. Dönem AÖL Psikoloji 1 çıkmış sınav sorularını çözerek sınava hazırlanın. Sınav sorularını pdf olarak indirmek için sayfanın alt kısmındaki PDF İNDİR butonuna tıklayın.

Soru 1.

Psikoloji insan davranışlarını inceleyen bir bilimdir.
Buna göre aşağıdakilerden hangisi psikolojinin incelediği konular arasında yer alır?

 
 
 
 
Soru 2.

Psikoloji de tıpkı fizik, kimya, biyoloji gibi kendi çalışma alanı içinde deneysel yöntemleri kullanarak genel geçer bilgiler üreten bir bilim dalıdır.
Buna göre psikoloji; I. gözlem ve deney yapması

II. kendisine has konusunun olması

III. genellemelere varmayı amaçlaması özelliklerinden hangilerine sahiptir?

 
 
 
 
Soru 3.

Gestalt psikolojisine göre bir tablo, bütün bir tablo olarak anlamlıdır. Tek tek boyaların, tuvalin ya da renklerin bir anlamı yoktur. İnsan davranışları da tıpkı tablo gibi parça parça değil, bütün olarak anlamlıdır. Gestalt psikolojisine göre aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?

 
 
 
 
Soru 4.

Davranışçı yaklaşıma göre davranış, doğrudan gözlenebilir ve ölçülebilir olan tüm etkinliklerimizdir.
Buna göre davranışçı yaklaşım için aşağıdakilerden hangisi davranış değildir?

 
 
 
 
Soru 5.

• İş yerinin insan sağlığına uygun düzenlenmesi ve kişinin yeteneklerine ve fizyolojik yapısına uygun bir işte çalışması gibi konularla ilgilenir.
• Üretilen araç ve gereçlerin insan yapısına uygunluğu ve çalışanların psikolojisi üzerine araştırmalar yapar. Verilen bilgiler psikolojinin uzmanlık alanlarından hangisine aittir?

 
 
 
 
Soru 6.

Öğrencilerin Fransızcayı daha iyi öğrenmeleri konusunda Türkçe konuşmanın etkisini araştırmak için zekâ, yaş ve cinsiyet özellikleri açısından birbirine denk deney ve kontrol grubu olmak üzere iki grup oluşturulur. Deney grubunda Türkçe konuşulmasına izin verilmez, kontrol grubunda ise izin verilir. Sonuçta sınıf başarıları karşılaştırılır. Verilen örnekte psikolojinin araştırma yöntemlerinden hangisi kullanılmıştır?

 
 
 
 
Soru 7.

Aşağıdakilerden hangisi organizmanın iç çevresinden gelen uyarıcılardandır?

 
 
 
 
Soru 8.

Uzun süre aynı uyarıcıyla karşı karşıya kalan organizmada uyarıcının ilk etkisini, şiddetini yitirmesi alışma olarak adlandırılır.
Buna göre aşağıdakilerden hangisi alışmaya örnektir?

 
 
 
 
Soru 9.

Aynı lokantaya giden aç bir kişi ile susamış kişinin davranışları birbirinden farklıdır. Aç olan kişi yiyeceklere yönelip karnını doyurmaya çalışır. Susamış olan kişi ise öncelikle içeceklere yönelip susuzluğunu giderecektir. Bu örnekten hareketle güdülenmiş bir davranışla ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

 
 
 
 
Soru 10.

Organizmanın yaşaması ve türünü devam ettirmesiyle ilgili ihtiyaçlarına fizyolojik güdü denir.
Buna göre aşağıdakilerden hangisi fizyolojik güdüdür?

 
 
 
 
Soru 11.

Bir sesi işitmemiz duyumken bu sesin bizi yemeğe çağıran annemizin sesi olduğunu anlamamız algıdır.
Buna göre algı için aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?

 
 
 
 
Soru 12.

Bir nesne daha önce algılanmışsa onun ışıkta, gölgede, yukarıda, aşağıda, dik ya da eğik görünmesi insandaki algısını değiştirmez. Nesne çevresindeki uyaranlara, yapısındaki değişkenlere karşın algısal niteliğini korur. Verilen özellik algının aşağıdaki özelliklerinden hangisiyle ilgilidir?

 
 
 
 
Soru 13.

I. Belli bir dili konuşabilme

II. Bir matematik problemi çözme

III. Belirli yemek yeme alışkanlıkları kazanma davranışlarından hangileri öğrenilmiş davranışlar arasında yer alır?

 
 
 
 
Soru 14.

Altı aylık bir bebeğe bisiklete binmeyi ya da yedi yaşında bir çocuğa zor bir matematik sorusunu çözmeyi öğretemeyiz. Verilen örneklerde öğrenmeye etki eden faktörlerden hangisinin önemi vurgulanmıştır?

 
 
 
 
Soru 15.

Beyaz tavşandan korkan bir çocuğun tüm beyaz hayvanlardan hatta beyaz olan tüm eşyalardan korkması aşağıdakilerden hangisine örnektir?

 
 
 
 
Soru 16.

Motor öğrenmede organizma bir şeyin nasıl daha iyi yapılacağını öğrenir. Örneğin bir aleti kullanmayı öğrenmek hem zihinsel hem de el, kol becerisi gerektiren motor öğrenmedir.
Buna göre aşağıdakilerden hangisi motor öğrenme değildir?

 
 
 
 
Soru 17.

Yaratıcı düşünmenin önündeki engellerden biri de topluma ve toplum değerlerine aykırı gelen gerçeklerin ortaya konmasında ve benimsenmesinde yaşanan zorluktur. Bu parçanında aşağıda verilen yaratıcı düşünmeyi engelleyen faktörlerin hangisinden söz edilmiştir?

 
 
 
 
Soru 18.

Dil gelişimini etkileyen; I. yeterli zekâ düzeyine sahip olma

II. sağlıklı konuşma organlarına sahip olma

III. düzgün konuşma örnekleriyle karşılaşma etmenlerinden hangileri çocuğun özelliklerinden kaynaklanır?

 
 
 
 
Soru 19.

Aşağıdakilerden hangisi yaşantıları, öğrenilen konuları, bunların geçmişle ilişkilerini bilinçli olarak zihinde saklama gücü ve hatırlama yetisidir?

 
 
 
 
Soru 20.

Aşağıdakilerden hangisi uyku bozukluklarından biri değildir?

 
 
 
 

1 Yıldız2 Yıldız3 Yıldız4 Yıldız5 Yıldız (Bu yazıya oy vermek ister misiniz?)
Loading...
0
Would love your thoughts, please comment.x