Açık Öğretim Sınavı 2018 3. Dönem AÖL Tarih 3 çıkmış sınav sorularını çözerek sınava hazırlanın. Sınav sorularını pdf olarak indirmek için sayfanın alt kısmındaki PDF İNDİR butonuna tıklayın.
14. yüzyıl başlarında Balkanlarda Bulgar, Sırp, Macar Krallıkları ile Arnavut, Bosna-Hersek, Boğdan ve Erdel Beylikleri bulunuyordu. Sırp Krallığı Balkan topraklarının tümünü ele geçirmek için diğer Balkan toplulukları ile mücadele halindeydi.Buna göre 14. yüzyıl başlarında Balkan devletleri ile ilgili; I. Aralarında dinsel bir birlik vardır.II. Tek bir merkezden yönetilmişlerdir.III. Siyasi karışıklıklar yaşanmaktadır. yorumlarından hangileri yapılabilir?
Osmanlı Devleti Balkanlarda fethettiği bölgelere Anadolu’dan getirdiği Türk aileleri yerleştirmiştir. İskân adını verdiği bu yerleştirmeyi yaparken Müslüman olmayan yerli halkı incitmemeye de özen göstermiştir. Dillerine ve dinlerine müdahale etmemiş, gelenek ve göreneklerini eskiden olduğu gibi yaşamalarına izin vermiştir.Buna göre Osmanlı Devleti’nin uyguladığı iskân politikasının amacı aşağıdakilerden hangisidir?
Kayılar, nüfus bakımından en büyük Türk topluluğu olan Oğuzların bir koludur. Oğuzların Bozok kolunun Günhan soyundandır. Osmanlı Devleti’nin kurucusu olan Osman Bey’in ailesi de Kayı boyundan gelmektedir. Bu metne göre Osmanlılar hakkında aşağıdakilerden hangisi ile ilgili bilgi sahibi olabiliriz?
• Orhan Bey’in Karesioğulları Beyliği’ni Osmanlı Devleti topraklarına katması• I. Murat’ın oğlunu Germiyanoğluları beyinin kızıyla evlendirerek bu beyliğe ait Kütahya, Simav, Tavşanlı ve Emet’i çeyiz olarak Osmanlı’ya bağlaması Kuruluş Dönemi’nde meyda gelen yukarıdaki gelişmelerle Osmanlı Devleti aşağıdakilerden hangisini amaçlamıştır?
Orhan Bey’in yaya ve müsellem adı verilen ilk Osmanlı kara ordusunu kurması hangi alanda yapılan bir çalışmadır?
Osmanlı Devleti’nde zanaatkârların kurduğu, esnafın ve tüketicinin haklarını koruyan Lonca Teşkilatının bulunması aşağıdaki faaliyetlerden hangisiyle uğraştıklarının göstergesidir?
İstanbul’un Fethi için yapılan aşağıdaki hazırlıklardan hangisi ile Bizans surlarını aşmak amaçlanmıştır?
Osmanlı Devleti’nde devletin yürütme gücünü kullanan görevlilerden oluşan sınıfa Seyfiye sınıfı denilirdi. Seyfiye sınıfı üyelerinin yönetim ve askerlikle ilgili yetki ve sorumlulukları vardı.Buna göre aşağıdakilerden hangisi Seyfiye sınıfı üyelerinden biri değildir?
Aşağıdaki akımlardan hangisi İtalya’da ortaya çıkıp Rönesans’a zemin hazırlamıştır?
Aşağıdakilerden hangisi 15. yüzyıl Avrupa’sında feodalitenin zayıflamasına neden olan olaylardan biri değildir?
“Don Kişot’’ adlı romanında Orta Çağ Feodal düzenini eleştiren İspanyol yazar aşağıdakilerden hangisidir?
Mercidabık ve Ridaniye seferleriyle Memlûk Devleti’ne son veren padişah aşağıdakilerden hangisidir?
I. Rodos’un FethiII. I.Kosova ZaferiIII. Çaldıran ZaferiIV.Preveze Zaferi Yukarıdaki gelişmelerden hangileri Osmanlı Devleti’nin denizlerdeki hâkimiyetini güçlendirmiştir?
Osmanlı padişahlarının “Ülke, padişah ve oğullarınındır.’’ anlayışını hâkim kılmalarının nedeni aşağıdakilerden hangisidir?
“Kitab-ı Bahriye’’ adlı eserinde Akdeniz’in kıyılarını, adaları, limanları ve tehlikeli kayalıkları anlatan ve çizdiği dünya haritasıyla tarihe geçen ünlü denizci aşağıdakilerden hangisidir?
Osmanlılarda el yazması eserlerin süslenmesinde kullanılan resimlere verilen isim aşağıdakilerden hangisidir?
I. Ticaret yollarının yön değiştirmesiII. Şehzadelerin sancağa çıkma uygulamasına son verilmesiIII. Tımar sisteminin bozulmasıIV.Ekber ve erşed sistemine geçilmesi Yukarıdakilerden hangileri 17. yüzyılda Osmanlı Devleti’nin ekonomisini olumsuz etkilemiştir?
Taç Mahal, Babürlüler Devleti hükümdarı Şah Cihan’ın Hindistan’da yaptırdığı bir sanat eseridir. Şah Cihan, bu anıt mezarı eşinin ölümü üzerine onun hatırasını yaşatmak için inşa ettirmiştir. Yapının mimarı Mehmet İsa Efendi’dir.1630 yılında yapımına başlanan eser 22 yılda tamamlanmıştır. Bu metne göre Taç Mahal ile ilgili aşağıdaki bilgilerden hangisine ulaşılamaz?
IV. Murat’ın hükümdarlığı döneminde vücuduna taktığı kanatlarla Galata Kulesi’nden Üsküdar’a uçarak havacılık tarihinde ilk uçma tasarısını gerçekleştiren Türk bilgini aşağıdakilerden hangisidir?
İlk bilinçli Türk gezgini kabul edilen ve “Seyahatname” adlı ünlü eseri bulunan seyyah aşağıdakilerden hangisidir?