2018 3. Dönem AÖL Türk Dili ve Edebiyatı 4 Çıkmış Sorular

Açık Öğretim Sınavı 2018 3. Dönem AÖL Türk Dili ve Edebiyatı 4 çıkmış sınav sorularını çözerek sınava hazırlanın. Sınav sorularını pdf olarak indirmek için sayfanın alt kısmındaki PDF İNDİR butonuna tıklayın.

  • 2.784 kez görüntülendi.

Soru 1.

Pişekâr: Vay! Hoş geldin, safa geldin. Derisi patlamış, ipi kasnağı kırılmış, derunu tozla dolmuş, çöp arasına atılmış bekçi davulu… Kavuklu: Vay! Hoş bulduk, safa bulduk… Kıyılarda kalmış, içini dışını sıçanlar yemiş, pis pis kokmuş, her tarafı delik deşik olmuş Lâpseki kavunu! Başıma gelen macerayı anlatsam da dinlesen, o vakit anlarsın… Bu diyalog aşağıdaki geleneksel Türk halk tiyatrosu türlerinin hangisinden alınmıştır?

 
 
 
 
Soru 2.

Asıl oyundan bağımsız bir bölümdür. Hacivat ile Karagöz arasında geçen konuşmadır. Hacivat’ın “Vay Karagöz’üm, benim iki gözüm merhaba.” sözü ile başlayıp parçanın sonuna kadar devam eden kısmıdır. Bu metinde Karagöz oyununun hangi bölümünden söz edilmektedir?

 
 
 
 
Soru 3.

Namık Kemal aşağıdaki tiyatrolarının hangisinde tarihsel bir konu işlemiştir?

 
 
 
 
Soru 4.

Aşağıdakilerden hangisi Tanzimat Dönemi tiyatro yazarlarından değildir?

 
 
 
 
Soru 5.

Aşağıdaki cümlelerden hangisi anlamına göre diğerlerinden farklıdır?

 
 
 
 
Soru 6.

I. Methedici taklitler yapıp hoş öyküler anlatarak halkı eğlendirir.

II. Meddah, kişilerin ağız özelliklerini taklit ettiği gibi hayvanların seslerini de taklit eder.

III. Perdesi, elbiseleri, dekoru ve kişileri bulunan bir tiyatro türüdür.

IV. Bu tiyatronun başarısı tek kişinin söz söylemedeki başarısına bağlıdır. Cümlelerin hangisinde Meddah oyunuyla ilgili yanlış bilgi verilmiştir?

 
 
 
 
Soru 7.

Haziran ayının bunaltıcı günlerinden biriydi. Tarlada mercimekleri biçiyorduk. Bizler, kendimizi kaptırmış orakları sallarken kardeşimin yerde bir şeyle oynadığını ve onunla konuşmaya çalıştığını fark ettik. Merak edip yanına gittik. Oynadığı şey kocaman bir akrepti. Kuyruğunu dikmiş, kardeşimle cebelleşiyordu. Kardeşim onu bir kediye benzetmiş, “pisi pisi” diye sesleniyordu. Onun bir kedi olmadığını anlatmak çok zor oldu. Ama çok şükür kardeşimi sokmamıştı. Bu metin aşağıdaki türlerin hangisinden alınmış olabilir?

 
 
 
 
Soru 8.

Aşağıdaki cümlelerin hangisi isim cümlesidir?

 
 
 
 
Soru 9.

Aşağıdaki cümlelerin hangisinde gereksiz sözcük kullanımından kaynaklanan anlatım bozukluğu vardır?

 
 
 
 
Soru 10.

Bir edebî tür olarak anı toplumca tanınmış ve alanlarında isimleri duyulmuş kişilerin geçmişte yaşadıkları veya şahit oldukları olayları, durumları anlattıkları yazı türüdür. Anılar yaşanabilecek olanı değil, olanı anlatan yazı türleri olduğundan gerçeğe dayalıdır. Bu yönüyle anılar yaşandığı dönemin ekonomik, toplumsal, siyasal, kültürel ve tarihî yapısını yansıtan birer belge niteliği taşırlar. Bu metinde anıların hangi özelliği üzerinde durulmuştur?

 
 
 
 
Soru 11.

Aşağıdakilerden hangisi reklam metinlerinin oluşturulmasındaki temel ilkelerden değildir?

 
 
 
 
Soru 12.

Aşağıdaki reklam türlerinden hangisi daha etkilidir?

 
 
 
 
Soru 13.

Bir bayram sabahıydı. Yaşım 11-12 ya vardı ya yoktu. Her zamanki gibi en güzel elbiselerimizi giymiş, harçlıklarımızı almış, kendimizi sokaklara atmıştık. Yanımda iki arkadaşım daha vardı. Sokakta dolaşırken birisi sınıf arkadaşım olan iki kardeşle karşılaştık. Kendimizce bayramlaştıktan sonra harçlıklarımızdan bahsetmeye başladık. Bu iki kardeşin ailesi son derece yoksuldu. Bizim durumumuz da pek iyi değildi. Benim harçlığım nerdeyse onların elindekinin 10 katıydı. O an çocuk olmama rağmen içim burkuldu. Harçlığımı çıkarıp onlarınki ile eşit olacak şekilde paylaştırdım. Bir çocuk için harçlığını vermek kolay olmasa da o zaman bambaşka duygular yaşamıştım. Bir anıdan alınan bu metinde aşağıdaki anlatım türlerinden hangisi kullanılmıştır?

 
 
 
 
Soru 14.

Aşağıdakilerden hangisi reklamlarda kullanılan ikna tekniklerinden değildir?

 
 
 
 
Soru 15.

Aşağıdaki yazar-eser eşleştirmelerinden hangisi yanlıştır?

 
 
 
 
Soru 16.

Medeniyetin getirdiği inceliğin ve zarafetin bir bedeli olması gerekir diye düşünebiliriz. Medeniyet, insana inceliği veriyor, karşılığında içtenliği alıyor. Medeni insanların hayatlarının her yönünde yapma kurallara boyun eğmeleri, onları kendilerinin olmayan bir yaşayış içine hapsediyor. Bundan şikâyetleri yok onların elbette. Çünkü artık yaptıkları ile düşündükleri arasında bir zıtlık duymayacak kadar medeni hale gelmişlerdir. Bu metin aşağıdaki türlerin hangisinden alınmış olabilir?

 
 
 
 
Soru 17.

Aşağıdakilerden hangisi yükleminin yerine göre farklı bir cümledir?

 
 
 
 
Soru 18.

Aşağıdakilerden hangisi yapısına göre farklı bir cümledir?

 
 
 
 
Soru 19.

Aşağıdakilerden hangisi 20.yy. Batı Türkçesinin dönemlerinden biridir?

 
 
 
 
Soru 20.

Aşağıdakilerden hangisi denemenin temel özelliklerinden değildir?

 
 
 
 

1 Yıldız2 Yıldız3 Yıldız4 Yıldız5 Yıldız (3 Kişi oy verdi, 5 üzerinden ortalama puan: 4,00. Bu yazıya oy vermek ister misiniz?)
Loading...
0
Would love your thoughts, please comment.x