Web Yayıncılığı Araçları 2019-2020 Final Ünite 7 ve 8 Sınavı

Web Yayıncılığı Araçları 2019-2020 Final Ünite 7 ve 8 Sınavı sorularını bu sayfadan online olarak çözebilirsiniz.

Doğru Sayısı %%SCORE%%
Yanlış Sayısı %%WRONG_ANSWERS%%
CEVAPLARINIZ
Yanıtlarınız aşağıdaki gibidir.
Soru 1

Yaygın kullanımda olan MP3 ses dosyası formatını destekleyen ilk telefon aşağıda sıralanan hangi firma kullanmıştır?

A
Nokia
B
Motorola
C
Apple
D
Siemens
E
Samsung
1 numaralı soru için açıklama 
Yaygın kullanımda olan MP3 ses dosyası formatını destekleyen ilk telefon, 2000 (Samsung).
Soru 2

Kullanıcı arayüzü ögelerinin etkileşim tasarımında “Bir ögenin sunumunda, amacı ve belirginliğinin ötesinde ek bilgi verilmesi.” Açıklaması aşağıda bulunan hangi temel etkendir?

A
Amaç
B
Belirginlik
C
Benden Dili
D
Etkileşim
E
Etiketleme
2 numaralı soru için açıklama 
Amaç: Ögenin amacı; bu ögenin ne yaptığı. Örneğin bir metin kutusunun amacı kullanıcının sınırlandırılmayan metini girişi yapmalarıdır. Belirginlik: Belirli bir etkileşimi gerçekleştirmek için sunulan görsel işaret ve ipuçları. Örneğin metinin etrafına çizilmiş bir kutu, bu metnin değiştirilebilir olduğunu göstermektedir. Kötü tasarlanan kullanıcı arayüzü ögeleri, istenilen etkileşimi gerçekleştirmek için etikete ihtiyaç duyarlar. Örneğin “yazmak için buraya tıklayın” gibi etiketlere ihtiyaç duyulmamalıdır. Beden dili: Bir ögenin sunumunda, amacı ve belirginliğinin ötesinde ek bilgi verilmesi. Örneğin bir metin kutusunun boyutu, girilmesi beklenen metin miktarına önerme yapmaktadır. Etkileşim: Belirli bir etkileşimi gerçekleştirmek için olan kullanıcı eylemi. Örneğin kullanıcılar, metin kutularına tıklayarak ve yazarak onlarla etkileşimde bulunur. Etiketleme: Bir ögenin anlam veya etkisini açıklayan metin etiketleri, yer belirleyiciler, ikonlar ve ipucu metinleri. Örneğin neredeyse bütün metin kutularının anlamlarını açıklamak için bir etikete ihtiyaçları vardır.
Soru 3

IEEE 2016 Mobil Programlama Dilleri Sıralamasında en yangın olarak kullanılan programlama dili aşağıdakilerden hangisidir?

A
Java Script
B
Java
C
C#
D
C
E
Swift
3 numaralı soru için açıklama 
IEEE 2016 Mobil Programlama Dilleri Sıralaması: 1. C, 2. Java, 3. C++, C#, 4. C#, 5. Java Script, 6. Swift,7. Scala,8. Objective-C, 9. Delphi, 10. Scheme olarak sıralanmaktadır.
Soru 4

Kullanıcıların fizyolojik olarak müdahale edebildiği nesneler yoluyla cihaza komut göndermesini sağlayan unsurlar ne olarak isimlendirilmektedir?

A
Genel aygıtlar
B
Özel aygıtlar
C
Etkileşim aygıtları
D
Temel aygıtlar
E
Giriş aygıtları
4 numaralı soru için açıklama 
Giriş aygıtları: kullanıcıların fizyolojik olarak müdahale edebildiği nesneler yoluyla cihaza komut göndermesini sağlayan unsurlar (ör. fare, klavye, dokunmatik ekran, düğme vb.)
Soru 5

Kullanıcıların uyguladığı girişlerin cihazdaki etkilerinin, cihazın fonksiyonlarının çalışmalarının da kullanıcı tarafından gözlemlenebildiği, bu giriş ve çıkışların arabuluculuğunun ve geribildiriminin de yazılım tarafından yapıldığı giriş/ çıkış süreci ne olarak isimlendirilmektedir?

A
İçerik metni
B
Soyut zemin
C
Etkileşim arayüzü
D
Çıkış birimi
E
Nesne arayüzü
5 numaralı soru için açıklama 
Etkileşim arayüzü: kullanıcıların uyguladığı girişlerin cihazdaki etkilerinin, cihazın fonksiyonlarının çalışmalarının da kullanıcı tarafından gözlemlenebildiği, bu giriş ve çıkışların arabuluculuğunun ve geribildiriminin de yazılım tarafından yapıldığı giriş/ çıkış süreci (ör. imleç, ikon, ekran ögeleri, animasyonlar, bildirim ışıkları, yükleme çubukları vb.)
Soru 6

Aşağıdakilerden hangisi kişisel teknolojilerin dış halkasında yer alır?

A
Masaüstü bilgisayar
B
Dizüstü bilgisayar
C
Cep telefonu
D
Tablet bilgisayar
E
Dijital kol saati
6 numaralı soru için açıklama 
Kişisel teknolojilerin üç halkası tanımlanabilir : • Dış halka: Bireyin kendisine ait olmakla beraber onunla birlikte hareket etmeyen teknolojiler (ör. masaüstü bilgisayar). • Orta halka: Bireylerin gerektiğinde yanlarında taşıyabildikleri ancak bu cihazların işlevlerinin taşımayı gerektirecek kadar kaçınılmaz kıldığı, bu nedenle zorunda kalınmadıkça taşınmayan teknolojiler (ör. dizüstü bilgisayar). • İç halka: Çaba sarf etmeden taşınabilen, bu taşınabilirlikleri nedeniyle de bireyin çoğunlukla üzerinde taşıdığı ve taşırken yükünü fark bile etmediği “samimi” veya “mahrem” teknolojiler (ör. cep telefonu).
Soru 7

Telefon cihazlarındaki teknolojik gelişmelerin çıkış sırasına göre eskiden yeniye sıralanmış biçimi aşağıdakilerin hangisinde doğru verilmiştir?
I. İlk metin tabanlı mesajlaşma
II. Mobil telefonlardaki ilk GPS anteni
III. İlk renkli ekranın kullanılması
IV. Genel kullanıma açık ve satışa sunulan ilk kameralı telefon

A
I - II - III - IV
B
I - III - II - IV
C
I - III - IV - II
D
II - I - III - IV
E
II - IV - I - III
7 numaralı soru için açıklama 
İlk metin tabanlı mesajlaşma (1992), mobil telefonlardaki ilk GPS anteni (1999), ilk renkli ekranın kullanılması (1998), genel kullanıma açık ve satışa sunulan ilk kameralı telefon (2000 yılında piyasaya sunulmuştur.
Soru 8

Aşağıdakilerden hangileri mobil teknolojilerin sınırlarındandır?
I. Boyut
II. Güç sınırları
III. Veri bağlantısı sınırları
IV. Etiketleme

A
I ve II
B
II ve III
C
I, II ve III
D
II ve IV
E
I, III ve IV
8 numaralı soru için açıklama 
Mobil teknolojiler, sundukları fırsatlar kadar sınırlılıkları nedeniyle çeşitli engeller de oluşturmaktadır. Web teknolojileri sayesinde artık içerikler çeşitli platformlarda yayınlanabilmektedir. Yayın teknolojilerinin kendilerinde bile biçim, düzen ve bir çok değişkene ilişkin çeşitlilik bulunurken mobil teknolojiler bu değişkenlere yeni sınırlamalar getirmektedir. Bunlar boyut, güç ve veri bağlantısı sınırlarıdır. Etiketleme kullanıcı arayüzü öğelerinin etkileşim tasarımı unsurlarından biridir.
Soru 9

Aşağıdakilerden hangisi web yayıncılığından mobil yayıncılığa geçiş için tercih edilen programlama dillerinden biri değildir?

A
Cordova
B
Titanium
C
Ionic
D
Sencha Touch
E
Appmakr
9 numaralı soru için açıklama 
Üst seviye programlama dilleri, kolaylıkları için tercih edildiğinden web yayıncılığından mobil yayıncılığa geçiş için sıklıkla tercih edilen karma uygulamalar olmaktadırlar. Bu uygulamalara jQuery Mobile, Cordova, Titanium, Ionic, Sencha Touch örnek verilebilir. Sıralanan üst seviye karma uygulama geliştirme araçlarının ötesinde Ratchet, jQt, AppBuilder ve Lungo gibi alternatifler de bu ölçekte değerlendirilebilirler.
Soru 10

Aşağıdakileren hangisi cep telefonlarının boyutlarının büyümesinin nedenlerinden biri olarak gösterilemez?

A
Yazılımların gelişmesi
B
Donanım ve teknik altyapıya gereksinimlerin artması
C
Daha zengin ve güçlü hale gelmelerinin beklenmesi
D
Düşük çözünürlüklü ekranların yetersiz kalması
E
Ufak boyutlu ekranların görmeyi etkilemesi
10 numaralı soru için açıklama 
Bu ana kadar cihaz üreticilerinin, akıllı veya değil, telefonlarını daha da küçültme ve hafifletme çabalarını bırakmalarının ardından yazılım alanındaki gelişmeler yatmaktadır. Ağ ve veri iletimi teknolojilerindeki gelişmeler sayesinde mobil cihazlar artık “mobil” halde, yani insanların yanlarında bulundukları zamanlarda bile veri alışverişi yapabilecek donanım ve teknik altyapıya sahip hale gelmişlerdir. Bu sürekli bağlı olma durumu da beraberinde erişilebilen verilerin ve içeriklerin zenginleştirilmesi talebinin ardında yattığından mobil teknolojilerin artık daha küçük ve daha hafif değil, daha zengin ve daha güçlü hale gelmeleri gerekmiştir. Bu bağlanmışlık hali, mobil cihazlar üzerinden erişilebilen içeriğin de zenginliğini arttırmıştır. Düşük çözünürlüklü ve ufak boyutlu ekranlar, özellikle artık internetin sürekli artan içeriğini sunabilmekte yetersiz kalmıştır. Bu içeriğin kullanıcılara yansıtılabilmesi için ekran boyut ve çözünürlüklerinin artması gerekmiştir. Doğru yanıt E seçeneğidir.
Soru 11

“Embed Kodları” aşağıdakilerin hangisinde doğru açıklanmıştır?

A
Bu kodlar yapısal olarak farklılık gösterir ve kullanımı kolay kodlardır.
B
İframe ile başlayıp biten ve site içerisinde videoların gömülü olarak oynatılmasını sağlayan kod parçalarıdır.
C
Tabloların oluşturmak için kullanılan kodlardır.
D
Video gösterim kodlarıdır.
E
Sohbet odası açma kodudur.
11 numaralı soru için açıklama 
Tumblr platformundaki video yükleme penceresi fotoğraf yükleme penceresiyle benzerdir. “Bir video yükle” simgesine tıklandığında açılacak pencereden bilgisayarda bulunan bir video dosyası yüklenebildiği gibi, ilgili URL bağlantısının ya da yerleştirme kodunun (embed kodu) yapıştırılmasıyla da video paylaşımı yapılabilir Embev Kodları: İframe ile başlayıp biten ve site içerisinde videoların gömülü olarak oynatılmasını sağlayan kod parçalarıdır.
Soru 12

Konuşma balonu Sembolü Tumblr’da ne işe yaramaktadır?

A
Bir gönderinin diğer kullanıcılarla paylaşılmasını sağlar.
B
İlgili gönderiyle ilgili düşünceleri gönderi sahibine iletir.
C
Başkasının gönderisinin kendi bloğunda yayınlanmasını sağlar. Yeniden bloglarken eklemeler yapılabilir.
D
Gönderiyi yapan kişiye beğendiğine dair bir not bırakılır.
E
Gönderi içeriği yöneticilere şikayet edilir.
12 numaralı soru için açıklama 
Sembol “Yanıtla” işlevine sahiptir. İlgili gönderiyle ilgili düşünceleri gönderi sahibine iletir.
Soru 13

Aşağıdakilerden hangisi Blog oluşturmak için kullanılabilecek Programlardan değildir?

A
WordPress
B
Blogger
C
LiveJournal
D
Edublogs
E
Wekeasy
13 numaralı soru için açıklama 
Wekeasy değildir.
Soru 14

Aşağıdakilerden hangisi WordPress kurulumu için sunucunun sahip olması gereken özelliklerden değildir?

A
PHP sürüm 7 ve daha üstünü desteklemelidir.
B
MySQL sürüm 5.6 veya üstü
C
MariaDB sürüm 10.0 veya üstünü desteklemelidir.
D
HTTPS desteği sağlanmış olmalıdır.
E
Bilgisayarın mac osx işletim sistemi olması gereklidir.
14 numaralı soru için açıklama 
Bilgisayarın mac osx işletim sistemi olması gereklidir. yanlış bir cümledir.
Soru 15

WordPress kurulumu için hangi site türleri bulunmaktadır?
I. Fikir, öykü ve fotoğrafları takipçilerle paylaşmak için “bloglar”,
II. İş, kurum veya marka tanıtmak için “web siteleri”,
III. Yaratıcı projeleri sergilemek için “portfolyolar”
IV. Ürün ve hizmetleri satarak, ödeme kabul etmek için “çevrimiçi mağazalar”ın oluşturulması mümkündür

A
Yalnız I
B
II.III
C
II.III. IV
D
I. II.III. IV
E
IV
15 numaralı soru için açıklama 
I. Fikir, öykü ve fotoğrafları takipçilerle paylaşmak için “bloglar”, II. İş, kurum veya marka tanıtmak için “web siteleri”, III. Yaratıcı projeleri sergilemek için “portfolyolar” IV. Ürün ve hizmetleri satarak, ödeme kabul etmek için “çevrimiçi mağazalar”ın oluşturulması mümkündür
Soru 16

Aşağıdakilerden hangisi Twitter’ın kullanım amaçlarından değildir?

A
Haber ve politika
B
Spor
C
Popüler kültür
D
Sınıf platformu oluşturma
E
Yararlı bilgiler:
16 numaralı soru için açıklama 
Sınıf platformu oluşturma
Soru 17

Aşağıdakilerden hangisi blog oluşturma sistemi değildir?

A
Wordpress
B
Blogger
C
LiveJournal
D
Edublogs
E
Gmail
17 numaralı soru için açıklama 
Gmail blog oluşturma sistemi değildir.
Soru 18

Yandex metrica'da sitedeki tıklama istatistiklerini ısı haritasına benzer şekilde gösteren servisin adı nedir?

A
Bağlantı haritası
B
Kaydırma haritası
C
Tıklama haritası
D
Ağ analizleri
E
Form analizleri
18 numaralı soru için açıklama 
Yandex metrica'da sitedeki tıklama istatistiklerini ısı haritasına benzer şekilde gösteren servisin adı tıklama haritasıdır.
Soru 19

I. Canlı yayın
II. Sohbet
III. Video
IV. Alıntı
Yukarıdakilerden hangileri Tumblr’daki gönderi türleri arasında yer alır?

A
I ve II
B
II ve IV
C
I, II ve III
D
II, III ve IV
E
I, II, III ve IV
19 numaralı soru için açıklama 
Tumblr’daki gönderi türleri şu şekilde sıralanmaktadır: Metin Fotoğraf Alıntı Bağlantı Sohbet Ses Video
Soru 20

Aşağıdakilerden hangisi kullanıcının bölgesinde o an en popüler konuların ve haberlerin listelendiği bölümdür?

A
Retweet
B
Tweet Etkinliği
C
Trending Topic
D
Korumalı Tweetler
E
Sabitlenmiş Tweetler
20 numaralı soru için açıklama 
Gündem (Trending Topic – TT) “İlgini çekebilecek gündemler” başlığı altında kullanıcının bölgesinde o an en popüler konuların ve haberlerin listelendiği bölümdür. Gündem, kullanıcının konumuna ve takip ettiği kişilere göre özel olarak oluşturulur. Konum değiştirilerek gündem başlıkları ilgili konuma göre ayarlanabilir.
SONUÇLAR
20 tamamladınız.
Liste
Geri dön
Tamamlananlar işaretlendi.
12345
678910
1112131415
1617181920
Son
Geri dön
1 Yıldız2 Yıldız3 Yıldız4 Yıldız5 Yıldız (2 Kişi oy verdi, 5 üzerinden ortalama puan: 3,50. Bu yazıya oy vermek ister misiniz?)
Loading...
0
Would love your thoughts, please comment.x